Region

Diplomata pod američkim sankcijama: Milan Tegeltija generalni konzul BiH u Rijeci

Komentari

Autor: Fonet

03/03/2024

-

22:41

Diplomata pod američkim sankcijama: Milan Tegeltija generalni konzul BiH u Rijeci
Diplomata pod američkim sankcijama: Milan Tegeltija generalni konzul BiH u Rijeci - Copyright Prinstscreen YouTube/Oslobođenje

veličina teksta

Aa Aa

Predsedništvo BiH imenovalo je za generalnog konzula te zemlje u Rijeci Milana Tegeltiju koji je pod američkim sankcijama zbog korupcije, a zbog toga je ranije bio prisiljen da podnese ostavku na dužnost predsednika Visokog sudskog i tužilaškog saveta (VSTS), javila je danas iz Sarajeva agencija Hina.

Generalni konzulat BiH u Rijeci formalno je otvoren u avgustu 2022. godine, ali je prvi generalni konzul imenovan tek 29. februara ove godine, navodi agencija.

Tegeltija je u objavi na društvenoj mreži Iks (X) danas potvrdio da mu je poverena ta dužnost, navodeći kako je to objavio da bi odgovorio na brojna novinarska pitanja.

Neobično je to što je Tegeltija ubrzo požurio da tu objavu izbriše, navodi Hina.

Agencija podseća da je Tegeltija bio u savetničkom timu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a važio je za jednog od njegovih najbližih saradnika otkako je u decembru 2020. godine podneo ostavku na mesto predsednika VSTV, tela koje je zaduženo za imenovanje svih sudija i tužilaca u BiH.

Tegeltija je na ostavku bio prisiljen nakon što su mediji objavili snimke na kojima on dogovara kako će jednom preduzetniku pogodovati u pravosudnom sporu i uticati na imenovanje sudije iz Banjaluke.

Nakon podnošenja ostavke Dodik je odmah imenovao Tegeltiju za svog savetnika za pravna pitanja, ali su ga američke vlasti u januaru 2022. uvrstile na spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta im je imovina, uz obrazloženje da je umešan u "ozbiljnu korupciju".

“Postoje verodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamenu za mešanje u sudski proces, kao i za manipulaciju imenovanjima sudija i u drugim javnim poslovima", obrazložio je tada Stejt Dipartment.

Sjedinjene Države su istodovremeno, sankcionišući Tegeltiju, dodatne mere uvele i Dodiku, takođe naglasivši da je umešan u korupciju.

Prve sankcije Dodiku SAD su uvele još 2017. godine i to zbog ugrožavanja sprovođenja Dejtonskog sporazuma, podseća Hina. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa