Region

Analena Berbok: Menjanje granica najveći otrov za čovečanstvo

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

15:44

Analena Berbok: Menjanje granica najveći otrov za čovečanstvo
Analena Berbok - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, koja je doputovala u Sarajevo da podrži evropski put BiH, izjavila je danas da je tokom susreta sa članovima Predsedništva BiH i ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinom Konakovićem posebno govorila o, kako je navela,"secesionističkom narativu" koji je pripisala Republici Srpskoj.

“Vi ste ovde osetili da je najveći otrov za čovečanstvo nasilno menjanje granica. To je donelo toliko patnje na našem kontinentu i celom svetu i zbog toga i vredi ono što vredi za sve zemlje i to govorim drugim kandidatima za pristupanje. Jedna zemlja samo zajednički može postati član EU. Vlada ne može delovati bez opozicije, politika ne može delovati bez civilnog društva, jedna regija ne može delovati bez druge regije. Sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne. To je nama toliko važno na putu ka EU. Stalno naglašavamo da secesionističke fantazije koje na ovom putu žele da poturaju kamenje, jasno ćemo imenovati. Samo zajedničko zalaganje i zajednička BiH može da ide ka EU i o tome sam posebno govorila sa (srpskom) članicom Predsedništva BiH (Željkom Cvijanović)”, navela je Berbok.

Kada je reč o odluci o otvaranju pregovora za članstvo u EU Berbok je ponovila da je ovo istorijski trenutak za BiH.

“Zemlja se nalazi na odlučujućem raskršću. Postoje trenuci u istoriji u kojima se mora uhvatiti trenutak, prilika. Ako imamo malu decu oni će nas pitati kako to niste uradili, zašto niste uspeli”, rekla je Berbok novinarima posle razgovora sa Konakovićem.

Šefica nemačke diplomatije govorila je i o ruskom uticaju u BiH rekavši da je zabrinjava retorika u pogledu na Rusiju.

"Vidimo da je rat odvajanja Putina od Evrope rat narativa, jezik koji se koristi kao sredstvo za razdvajanje i to je važno za veliko pitanje investicija. (…) Ulaganja su moguća ali njima je potrebna sigurnost i upućujem apel Banjaluci da na EU putu koračaju zajednički”, navela je Berbok, prenela je sarajevska N1 TV.

Pre početka zvaničnih razgovora šefica nemačke diplomatije je zajedno sa ministrom Konakovićem prošetala sarajevskom Baščaršijom i tom prilikom napravila paralelu između Sarajeva i Kijeva.

“Pre 30 godina ovde je odbranjena evropska ideja jednako kako danas srce Evrope kuca u Kijevu u 1990. godinama je ovde kucalo u opkoljenom Sarajevu”, navela je Berbok.

Konaković: Nemačka je u vrhu najvažnijih ekonomskih partnera BiH

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković izjavio je danas, nakon razgovora sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok u Sarajevu, da je Nemačka već dugi niz godina u samom vrhu najvažnijih ekonomskih partnera BiH.

On je rekao da je obim ekonomske razmene najbolji pokazatelj dobrih veza između dveju država.

"Mi u Nemačku godišnje izvozimo preko tri milijarde vrednosti robe iz BiH, a eto malo pogledajte koliko izvozimo u neke druge zemlje koje neki političari u BiH nazivaju prijateljskim. U ovom istorijskom za nas trenutku veoma je važna podrška Nemačke na evropskom putu. Prilika da BiH otvori pregovore sa EU može se zaista nazvati istorijskom”, rekao je Konaković.

Naveo je da su konkretne ponude od EU koje BiH ima vezano za integracije u evropsko tržište primeri da EU u ovom trenutku širom otvara vrata. On je izrazio nadu da će njegove kolege, ali i oni koji zajedno s njim čine vlast na nivou BiH, nastaviti da rade na “ne tako lakim pregovorima i završiti svoje obaveze”.

“Mi smo juče započeli, danas intenzivno pregovaramo o detaljima zakona o sukobu interesa i sve što smo uradili nakon odluke o uslovnom zelenom svetlu iz decembra pokazuje našu spremnost i opredeljenost da se nastavi evropski put brže nego što smo ikada ranije putovali", rekao je Konaković i dodao: "Razgovori na kojima insistramao dugo se isplate i donose, pre svega, građanima benefite i korist, a politčarima možda ne, zbog čega nastaju dnevne svađe zbog kojih ljudi napuštaju BiH".

On je rekao da je sa Berbokovom razgovarao o svim detaljima i kao veoma važnu poruku izdvojio opredijeljenosti protiv korupcije na kojoj, kako je rekao, insistiraju naši partneri.

"Činjenice da su u zatvoru bivši direktor OSA-e i predsednik Suda BiH, kao i osuđeni premijer FBiH pokazuju koji stepen korupcije u BiH živi dugo godina, ali ovog puta sistem pokazuje spremnost da se obračuna i s najvišim nosiocima funkcija u našoj zemlji i opredeljnost da se korupcija počne rešavati na adekvatan način”, kazao je Konaković.

Razgovarano je, dodao je, i o Berlinskom procesu i dodao da su usvojena dva dokumenta, a da je treći, o kretanju s ličnim kartama, na čekanju. O četvrtom, dodao je, su započeli pregovori nakon što je predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto stavila svoj potpis.

"Nadamo se da će kolege iz Republike Srpske dati brzo zeleno svetlo. To će biti primer kako zemlje Zapadnog Balkana sarađuju u određenim oblastima, posebno u ekonomskim. Jasni su mi strahovi EU koji posmatrajući naše nesporazume na Zapadnom Balkanu ne unesemo svoje problem u jednu kuću u kojoj vlada red. Tako da bi trebalo uložiti napore i pokazati da možemo sarađivati i kao takvo tržište integrisati u tržište EU koje otvara velike investicijske mogućnosti. Cilj ja zadržati mlade u BiH da grade svoj život u BiH i ne idu van nje”, naveo je Konaković, prenela je sarajevska N1 TV.

Komentari (0)

Evropa