Region

Zagreb: Više ženskih udruženja uputilo zahtev Vladi za zaštitu od nasilja

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

14:45

Zagreb: Više ženskih udruženja uputilo zahtev Vladi za zaštitu od nasilja
Zagreb: Više ženskih udruženja uputilo zahtev Vladi za zaštitu od nasilja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija SSSH i CESI, u saradnji sa 40-ak ženskih udruženja i organizacija, danas su na Markovom trgu u Zagrebu održale akciju 'Sigurne na radnom mestu, slobodne od zlostavljanja'', a Vladi su uručile zahtev za zaštitu od nasilja i uznemiravanja.

U sklopu akcije održane na Međunarodni dan žena vladi je predat zahtev da Hrvatska hitno ratifikuje Konvenciju 190. Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja pa je zatraženo da se sprovede zaštita od kršenja radnih prava žena i hitno pristupi rešavanju tog problema.

''Danas smo ovde da kažemo da nismo zadovoljne i da imamo stvarne zahteve koje želimo da uputimo Vladi koja nužno mora poboljšati položaj žena'', kazala je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

Dodala je i da su žene na radnom mestu okružene diskriminacijom, seksizmom i nerazumevanjem prava žena.

Sanja Juras iz Ženske mreže kazala je da su zlostavljanje na radnom mestu, rodno utemeljeno nasilje i spolno uznemiravanje najčešći oblici kršenja radnih prava žena i diskriminacije žena.

Dodala je i da više od 70 posto žena trpi zlostavljanje na radnom mestu te da ''država nije učinila dovoljno da ih zaštiti od toga''. Istakla je da Hrvatska još nije ratifikovala  Konvenciju koja postoji od 2019.

Predsednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Emina Ibrahimi zatražila je nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama na radnom mestu, a Lana Kučer iz Centra za edukaciju, savetovanje i istraživanje (CESI) ocenila je da je Vlada ''poslala jasnu poruku da joj zaštita žrtava na radnim mestima nije važna i da uopšte ne planira da se bavi pitanjima rodne ravnopravnosti u svetu rada'', prenela je Hina.

Komentari (0)

Evropa