Region

Mandić poručio Eskobaru: Nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

17:54

Mandić poručio Eskobaru: Nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države
Mandić poručio Eskobaru: Nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države - Copyright AP/Darko Vojinović, Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da kao jedan od domaćina, želi da se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji dolazi u posetu Podgorici, oseća "ugodno i lepo", ali da nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države.

"Dobrodošao je svako onaj, naši partneri i prijatelji koji žele dobra ovoj zemlji, da ova država funkcioniše kao druge demokratske zemlje, a to podrazumeva i neka pravila. Jedno od pravila je da nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države. Može da se čuje i ovaj i onaj stav, mi vrednujemo sve to što saopštava Eskobar, ali Crna Gora ne želi da postane jedna od saveznih država SAD, nego želi da postane članica EU", rekao je Mandić u Skupštini.

Prethodno je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan izjavio je da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), mogli biti deo Vlade.  On je na onlajn brifingu, uoči njegove posete Podgorici, rekao da su to ipak odluke koje donosi Vlada Crne Gore, i da je to njeno pravo. 

Kazao je da se SAD ne mešaju ali ne mogu da ne primete da su zabrinuti zbog mogućnosti da oni koji ne dele vrednosti kao ostatak vladajuću koaliciju, mogu ući u Vladu. 

"U više navrata, i javno i privatno smo rekli da smo zabrinuti i da ove partije nisu partner Sjedinjenih Američkih Država. Predstavnici ovih partija govorili su da će preispitati članstvo u NATO, ali i da imaju nameru da povuku priznanje Kosova što bi izazvalo dodatnu nestabilnost u regionu. Koliko vidimo, oni se nisu promenili. A kroz neke stvari koje radi čelnik šef parlamenta (Andrija Mandić) nismo videli pravu posvećenost evroatlantskim integracijama. Zabrinuti smo zbog mogućnosti da oni koji ne dele vrednosti kao ostatak koalicije, mogu ući u Vladu", rekao je Eskobar, preneo je portal RTCG.

profimedia

 

Mandić je rekao da svi oni koji su potpisali koalicini sporazum se pridržavaju "svega onoga što je predviđeno" tim sporazumom.

"Vraćanjem nekih tema unazad, kao što sam danas primetio u izjavi Gabrijela Eskobara, mislim da su više u funkciji destabilizovanja prilika u Crnoj Gori, nego očuvanja mira, stabilnosti, evropskog puta", rekao je Mandić.

Kazao je i da su svi partneri iz Brisela saopštili da je ovaj parlament uradio sjajan posao.

"Vlada funkcioniše i oni isporučuju rezultate. I to mnogo bolje ta Valda i parlamentarna većina su uradili nego što su to uradili neki koji su imali velike hvalospeve od gospodina Eskobara i od nekih koji su sa strane dolazili i pokušavali da urede odnose u samoj Crnoj Gori", rekao je između ostalog Mandić.

Na insistiranje poslanika Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijana Vuksanovića da se osvrne na izjavu ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova koji je kazao da širenje Evropske unije na Balkan znači uvlačenje tih država u konfrontaciju sa Rusijom.

"Imam isti pristup prema onome što saopšti Eskobar i onome što saopšti neki drugi ambasador uključujući i ambasadora Rusije. Nemamo nikakve preuzete obaveze prema bilo kome sa strane. Želimo da se ovde u Crnoj Gori odlučuje i pozivamo građane da slobodno na izborima biraju svoju vlast, a ta vlast nikad neće biti sastavljena od jedne stranke...", rekao je Mandić, prenele su podgoričke Vijesti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa