Region

Šmit pozvao Dodika i Čovića da "razgovaraju kao odrasli ljudi"

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

09:11

Šmit pozvao Dodika i Čovića da "razgovaraju kao odrasli ljudi"
Šmit pozvao Dodika i Čovića da "razgovaraju kao odrasli ljudi" - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović, SRNA/Danijela Danojlić, AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u SB UN, mišljenja je da nije moguće da predsednik Srpske i lider HDZ BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, ne prihvate njegove odluke i to bi, tvrdi, bio kraj evropskog puta BiH.

Gostujući na federalnoj Fejs tv., Šmit je rekao da je dobio poruku da Dodik nema ništa lično protiv njega, ne isključujući mogućnost da se sastane sa predsednikom Republike Srpske. Čoviću je poručio da se, kako je rekao, "smiri i da ovo nije kraj evropskog puta, nego tek početak".

"Pozivam i njega i Dodika da sednemo u Laktašima, Mostaru ili Sarajevu pa da razgovaramo kao odrasli ljudi. Sa mnom se može razgovarati, iako i ja nekada znam burno da reagujem. Verovaću da je Dodik, ipak, razuman", naveo je Šmit.

Govoreći o nametnutim izmenama Izbornog zakona BiH, Šmit kaže da, "ako morate delovati, najbolje je da onda uradite pravu stvar".

"Druga najbolja stvar je da uradite pogrešnu stvar, a najgora situacija je kad ne biste uradili ništa. Birači imaju pravo da njihovi glasovi budu prebrojani kako treba, zato sam delovao", naveo je Šmit.

Upitan zašto spominje kao rok političarima 19. april za eventualne korekcije onog što je nametnuo, Šmit pojašnjava da se odluke moraju doneti pre raspisivanja izbora u maju.

"Dakle, imamo samo april, neće mi smetati ako stranke donesu Izborni zakon u Predstavničkom domu i Domu naroda", naveo je.

Na pitanje kako će reagovati ukoliko Republika Srpska donese svoj Izborni zakon, poručuje da ovo nije kriza i da, kako kaže, ne treba razmišljati o reakcijama.

"Entitet ne može ništa da uradi van Ustava države. To im poručujem i to oni dobro znaju", tvrdi Šmit, a na pitanje šta, ukoliko do krize, ipak, dođem ističe da je njegov posao da štiti ne samo postojanje BiH nego i postojanje entiteta.

"Moj posao je da štitim ne samo postojanje BiH, nego i postojanje entiteta, da kažem da su to nedodirljive kategorije. Ako neko ide u suprotnom pravcu, ja sam tu da delujem. Može doći do krize, ali nema potrebe za tim", kazao je Šmit, prenosi portal sarajevskog Avaza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa