Region

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske: Na dnevnom redu je samo jedna tačka

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

12:05

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske: Na dnevnom redu je samo jedna tačka
AP/Radivoje Pavicic - Copyright AP/Radivoje Pavicic

veličina teksta

Aa Aa

U Banjaluci se održava posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) sa jednom tačkom dnevnog reda - razmatranje aktuelne bezbednosne i političke situacije u svetu i uticaj na Republiku Srpsku.

Sednica se održava na predlog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, predsednika Vlade Radovana Viškovića i srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Predsednik parlamenta ranije je rekao da bi trebalo da budu doneseni i zaključci, među kojima i o opredeljenju Republike Srpske, poštovanju i doslovnom primenjivanju međunarodnog prava i Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma.

U Informaciji o predoženoj tački dnevnog reda se, između ostalog, govori o nametanju izmenjenog Izbrnog zakona BiH, uz podsećanje da je tim povodom i sama EU izrazila nezadovoljstvo i naglasila da "očekuje da vlasti BiH sprovedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori provedu u skladu sa evropskim standardima primjenom OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osiguraju transparentnost finansiranja političkih stranaka".

"Dakle, ne postoji jedinstven pristup zemalja EU u odnosima prema BiH, a u ovom slučaju i prema Kristijanu Šmitu i njegovim nelegalnim postupcima", piše u Informaciji i dodaje da su sve ove aktivnosti podržane od trenutne američke administracije.  

"Revizija dosadašnjeg koncepta međunarodnih odnosa"

U Informaciji se takođe navodi da Republika Srpska mora da sačini temeljnu analizu ukupne novonastale situacije, sačiniti odgovarajuće zaključke i preduzeti odgovarajuće aktivnosti. To uključuje reviziju njenog dosadašnjeg koncepta međunarodnih odnosa. Ako bi to propustila da učini, dospela bi u rizik nepreduzimanja odgovarajućih koraka blagovremeno.

"Republici Srpskoj u navedenim aktivnostima, ne idu na ruku neprijateljski, neustavni, nedejtonski potezi političkog Sarajeva i lobiranja u svetskim centrima moći kojima se favorizuju bošnjački stavovi i ciljevi, koji za cilj imaju institucionalno odumiranje, a zatim i ukidanje Republike Spske", navodi se u Informaciji.

Dodik: OHR preko Porfirija traži sastanak mene i Šmita

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u  Narodnoj Skupštini Republike Srpske da je čuo da je OHR tražila da preko patrijarha srpskog Porfirija ugovori sastanak njega i Kristijana Šmita.

"Zna patrijarh šta ja mislim o tome", rekao je Dodik.

Dodao je da pismo iz OHR-a otišlo pre nekih pola sata i da je o tome obavešten preko poruke iz OHR, 

Ističe se i da sve institucije na čijem čelu su Bošnjaci, bez obzira na nivo institucije, isključivo rade na ukidanju Republike Srpske. U prvom redu se misli na uticaj koji u svakoj zemlji ima Ministarstvo spoljnih poslova, koje sa ogromnim aparatom kako u sedištu Ministarstva u Sarajevu, a posebno u DKP mreži, radi na ostvarenju bošnjačkih ciljeva.

"Srbi koji rade u Ministarstvu inostranih poslova, kao i u bilo kojem drugom na čijem čelu su Bošnjaci, žrtve su diskriminacije na nacionalnoj osnovi", piše u Informaciji u kojoj se navodi da bi Republika Srpska trebalo da iskaže odgovarajuću spremnost na iznalaženje rešenja za akutna ili hronična otvorena politička pitanja u BiH.

Dodik: Ne plašim se bilo kakv borbe za Srpsku

Mir i stabilnost neprikosnoveni su u Republici Srpskoj, rekao je  predsednik Srpske Milorad Dodik i istakao da je na tim principima i zasnovano delovanje vlasti i dela opozicije.

Dodik je rekao da će nastaviti borbu za interese Srpske, bez obzira na lične posledice.

"Ovo je moj izbor. Pristao sam na to. Znao sam šta me čeka kada sam se odlučio da radim za narod. Idem do kraja za Republiku Srpsku i srpski narod. Nemam pomisli da odustanem. Krećem u novu fazu borbe za Republiku Srpsku", rekao je Dodik u uvodnom izlaganju na sednici. 

On je istakao da se ne plaši bilo kakve borbe za Republiku Srpsku, navodeći da će podneti svaku žrtvu koja to podrazumeva.

Kada je reč o odnosu EU prema ovim prostorima, Dodik je rekao da je Evropa dovedena u poziciju zavisnosti od SAD i dodao da je u velikoj krizi.

"Evropa se odrekla jeftinih sirovina i mora da ih nabavlja po većim cenama. EU ubrzava procese pridruživanja, nudeći šargarepe koje bi trebalo da navuku druge da se odreknu suvereniteta da bi određeni centri moći mogli upravljati tim prostorima", istakao je Dodik.

Sve je to dalo pečat regionalnim odnosima na Balkanu i u BiH, rekao je Dodik, istakavši da Srpska mora spremno dočekati promene u svetu.

"Nema primera da funkconišu zemlje koje su izopštene iz Evrope, ali ni ovakava situacija nije viđena do sada. Evropa je ponudila BiH status pregovarača bez jasnog datuma ali traže reforme", podsetio je Dodik.

On je naglasio da je sada jasno da postoje i oni koji ne žele kretanje ka EU, rušeći sve principe u BiH, te naveo da je taj put nemoguć sa protektorom.

"Neko ko nema legitimitet nameće određena rešenja. Oni nas ne slušaju i smatraju da smo nebitni i podsmevaju nam se. Donošenje i nametanje nekih zakona je nešto što je planirano. Hteo se zabiti nož u leđa BiH. Bolno je sada čupanje tog noža, i biće bolno", rekao je Dodik.

Komentari (0)

Evropa