Region

Izbori za hrvatski Sabor: HDZ u prednosti u odnosu na SDP, glavno pitanje ko će formirati vladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/04/2024

-

21:12

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

HDZ je na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj osvojio 61 mandat, a SDP, dnosno koalicija Reke pravde 42, saopštilo je Državno izborno poverenstvo (DIP) na osnovu 84 odsto obrađenih biračkih mesta.

Domovinski pokret ima 13, Most 11, Možemo 10, Istarski demokratski savez tri, NP Sever dva i Fokus jedan.

Prema poslednjem podatku DIP, na izbore je izašlo 61,46 odsto birača upisanih u birački spisak.

Kako javlja reporter Euronews Srbija u Zagrebu, Hrvatsku očekuje duga izborna noć i teški postizborni dani, jer niko lako ne može da formira većinu od 76 mandata u Saboru. Potrebni su dugi pregovori, možda čak i da se prave truli kompromisi prilikom formiranje vlade.

U izbornom štabu HDZ-a u toku je slavlje i okupljeni uzvikuju "pobeda", dok je sa druge strane, u štabu SDP-a zavladao muk, prenosi portal Index.

Tanjug/HINA/Damir Senčar

 

U Hrvatskoj su danas održani parlamentarni izbori, a građani su do 19 časova glasali za poslanike 11. saziva Sabora. Pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača.

Budući parlament imaće osam stranaka i koalicija

Nakon današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, jedino izvesno za sada je da će novi sastav parlamenta imati osam stranaka i koalicija.

To su HDZ, SDP, Domovinski pokret, Most, Možemo, Istarski demokratski savez, Fokus, i NP Sever.

HDZ je relativni pobednik ovih izbora, ali neće moći da formira novu vladu, dok u SDP kažu da im je cilj bio da ostanu najuticajnija opoziciona stranka spremna da formira vladu.

Predstoje pregovori o novoj parlamentarnoj većini, mada su u HDZ uvereni da će i u trećem mandatu u kontinuitetu ostati na vlasti.

Ukoliko do dogovora o formiranju nove vlade ne dođe, slede novi izbori.

Hrvatski parlament raspušten je u martu, čime je otvoren put za predstojeće parlamentarne izbore. Odluka je doneta nakon što su se premijer Andrej Plenković i stranka HDZ suočili s optužbama opozicije za korupciju. Najnoviji skandal odnosi se na imenovanje bliskog saveznika HDZ-a Ivana Turudića na mesto glavnog tužioca. Protivnici su izrazili zabrinutost da je to način da se vlada zaštiti.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Naime, predsednik Milanović nije bio štur u prozivkama i pozvao je da se "lopovi i nasilnici zbace sa vlasti i da se na duže vreme spreči njihov povratak".

Sa druge strene, premijer Plenković, koji je u vladi od 2016. godine, demantovao je tvrdnje o korupciji i rekao da je njegova stranka spremna da nastavi da bude na funkciji.

"Hrvatska demokratska stranka spremna je za još jedan mandat i poverenje hrvatskih građana. Neka stranka uvek bude korak ispred ostalih političkih opcija u svim političkim izazovima i neka vodi hrvatski narod u bolju budućnost", rekao je tada Plenković u svom obraćanju.

Pupovac: Zadovoljni smo rezultatom, bolji smo nego pre četiri godine

Nakon objavljivanja finalnih anketa predsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za Euronews Srbija da su iz njegove partije zadovoljni rezultatom, navodeći da su oni bolji nego pre četiri godine, što je bio njihov osnovni cilj.

"Imamo tri poslanička mandata, imamo klub u Hrvatskom saboru i osnažili smo povezanost sa svojim biračkim telom i stekli još dodatne argumente protiv onih koji osporavaju naše mandate", kaže predsednik SDSS-a.

Upitan jesu li manjine bile tema ove kampanje, Pupovac odgovara da jesu, ali na loš način.

"Bile su na dvojak način. Prvo, naši plakati su bili vandalizovani porukama mržnje. Sa druge strane, u završnici kampanje smo mi, predstavnici i vodeći ljudi SDSS-a, doktor Stanimirović i ja, bili meta takođe mrzilačkih poruka stranaka ekstremne desnice, koje na ovim izborima, za sada se čini, dobila dodatna krila. I verovatno, zahvaljujući takvoj negativnoj antisrpskoj, antimanjinskoj kampanji", objašnjava on.

Euronews Centar

 

Govoreći o potencijalnim saradnjama prilikom formiranja vlade, Pupovc kaže da najpre treba sačekati konačne rezultate, jer će tokom noći verovatno doći do promene u zvaničnim rezultatima o osvojenim mandatima.

"Kad se to završi, onda ćemo imati puno realniju sliku da vidimo ko će imati veće izglede, šanse i mogućnosti za sastavljanje većine. A nama, naravno, niti ostalim zastupnicima nacionalnih manjina, ne bi bila ugodna pozicija da budemo 'kingmejkersi'. Ugodnije bi nam bilo da učestvujemo u formiranju većine u kojoj ne bismo poneli takav težak teret", zaključio je Pupovac.

Euronews

Lider Domovinskog pokreta: Spremni smo na razgovor sa svima

Lider opozicionog Domovinskog pokreta, koji se smatra "najboljom udavačom" na ovim parlamentarnim izborima, Ivan Penava zadovoljan je uspehom sa 13 osvojenih mandata, koje im predviđa finalna izlazna anketa i ističe da su spremni da razgovaraju sa svima o eventualnim postizbornim koalicijama.

"Mi smo treća stranka, to je ogroman uspeh. Imamo plavu i crvenu Hrvatsku. Koje je brdo nama bliže? Ključno je da ćemo razgovarati sa svima", rekao je Penava za hrvatske medije.

Penava, koji je HDZ napustio zbog neslaganja sa liderom te stranke Andrejem Plenkovićem, podseća da ga je premijer svojevremeno nazvao "Jugoslavenom".

"Teške izjave su svedočile o predsedniku Vlade. To je žargon ulice. S kime smo bliži? S Domovinskim pokretom. Imamo program, ciljeve. Većina evropskih političara ima takav ego, ali voleo bih da je puno više dela, a manje reči", rekao je Penava.

Rekao je i da su ga već zvali sa raznih političkih strana i dodaje da je to tako u politici.

Sa predsednikom države Zoranom Milanovićem, kaže, nije su čuo. 

"Nismo se čuli, ajmo tako reći. anas me nije zvao", rekao je Penava, koji je i gradonačelnik Vukovara.

Petrov: HDZ bi trebalo da završi ovog puta u opoziciji

Lider Mosta Božo Petrov komentarisao je mogućnost postizborne koalicije sa HDZ-om, istakavši da bi HDZ trebalo da završi ovaj put u opoziciji.

"Ja mislim da bi za higijenu hrvatskog društva bilo potrebno da oni završe u opoziciji", rekao je Petrov.

Osvrnuo se i na kalkulacije na moguću koaliciju sa SDP-om, odnosno koalicijom Reka pravde i dodao da treba pričekati konačne rezultate i videti kako su građani glasali.

Tri biračka mesta u Srbiji

U Srbiji su bila otvorena tri biračka mesta – jedno u Beogradu, a dva u Subotici. Pravo glasa u Beogradu imalo je 19.300 građana, a u Subotici 17.700 birača.
 
Predizborna tišina bila je na snazi od utorka u ponoć do zatvaranja birališta u 19 časova.

Umesto nedelje – sreda

Iako je bilo uobičajeno da se na birališta u Hrvatskoj izlazi nedeljom, ovog puta izbori su raspisani za sredu.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

 

Nije prvi put da se u Hrvatskoj izbori ne održavaju u nedelju – parlamentarni izbori 2000. godine održani su u ponedeljak, 3. januara zbog novogodišnjih praznika.

Zbog izbora, danas je u Hrvatskoj bio neradan dan.

Kafić, bar i vinski podrum među 6.500 biračkih mesta

Među 6.500 biračkih mesta otvorenih jutros u Hrvatskoj, gde se održavaju 11. parlamentarni izbori od proglašenja samostalnosti 1991. godine, su i neka koja su po bizarnosti privukla pažnu medija.

To je, na primer, kafić kod Dugog Sela, gde su svoju građansku dužnost obavili građani Kozinščaka. Oni su naime, zbog nedostatka primerenog prostora glasali i Kafe baru Livno vlasnika Marka Nujića. Međutim, nisu mogli spojiti ugodno s korisnim i usput popiti kafu jer kafić danas nije posluživao goste. 

Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

 

Jedno od biračkih mesta koje se po svojim neobičnostima izdvaja i vinski podrum u Svetoj Jani.
U mestu Ivančići u Svetoj Jani u Jastrebarskom meštani su izašli na biralište smešteno u vinskom podrumu, tačnije u Prvoj Vinogradarsko Vinarskoj Zadruzi Svetojanskog vinogorja, piše hrvatski portal Index.

Oronula škola u Železnom Žumberačkom je, kažu, pomalo bizaran prizor koji je zatekao birače. Reč je o biračkom mestu btroj 3, smeštenom u 6. izbornoj jedinici u staroj i napuštenoj školi u mestu Železno Žumberačko.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

 

Deo građana Viirovitice glasao je danas u Veterinarskoj stanici, dok je deo glasao na biračkom mestu u Gradskom pozorištu, gde ih je dočekao crveni tepih.

U Donjem Miholjcu u biračko mesto pretvorena je kapelica u dvorcu Mailath-Prandau. Dok su birači zaokruživali listiće, oltar je bio prekriven tkaninom.

Komentari (0)

Evropa