Region

Ustavni sud Hrvatske saopštio da Milanović ne može da bude mandatar ni premijer nove vlade

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

19/04/2024

-

17:39

Ustavni sud Hrvatske saopštio da Milanović ne može da bude mandatar ni premijer nove vlade
Ustavni sud Hrvatske saopštio da Milanović ne može da bude mandatar ni premijer nove vlade - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Hrvatske zaključio je da hrvatski predsednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, a upozorio je da svako drugačije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

Ustavni sud je u saopštenju naveo da od 18. marta, kada je upozorio Milanovića i Socijaldemokratsku partiju (SDP) da on mora podneti ostavku ako želi da učestvuje na izborima, nije želeo da do dana održavanja parlamentarnih izbora novim upozorenjima ili saopštenjima utiče na volju birača.

"Milanović je svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsedničku dužnost, doveo sebe u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, niti premijer", zaključio je Ustavni sud, javlja HRT.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović upozorio je sve učesnike izbora održanih 17. aprila da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svesni te činjenice.

Šeparović je rekaoda je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsednik vlade.

"Tokom celokupne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu", rekao je Šeparović i dodao da se Milanović takvim izjavama i postupanjem stavio u položaj učesnika parlamentarnih izbora, što po ustavnom položaju dok je predsednik Republike ne može biti.

Tanjug/HINA/Mladen Volarić

 

Ustavni sud istakao je u saopštenju da su izborni postupci uvek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utelovljena u Ustavu, a Milanović je tokom celokupne izborne kampanje postupao suprotno Ustavu, te doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše ustavne vrednosti.

Za odluku Ustavnog suda glasalo je devet sudija, protiv je bilo troje, a jedna sudija nije došla na sednicu.

Troje sudija koji su bili protiv tog, ali i ranijeg upozorenja Ustavnog suda Milanoviću, najavili su izdvojena mišljenja koja će biti objavljena na sajtu Ustavnog suda.

Milanović: Mora da se poštuje volja većine, ovo je priprema za državni udar

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas, nakon odluke Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar, da mora da se poštuje volja većine biračkog tela u Hrvatskoj i istakao da je odluka suda ''priprema za državni udar''.

"Želeo bih da umirim građane koji su ljuti. Ovo danas je ono što Ustavni sud može reći, ali ne može ništa da uradi. Izbori su održani, volja građana će određivati, a ne ustavne sudije. Gotovo je. Ne mogu ništa. Većina može odrediti za mandatara bilo koga", poručio je Milanović na konferenciji za medije.

Dodao je da protiv volje građana "nema pravnog leka".

"Ovo je priprema za državni udar. Ovo su predradnje da sutra kum korupcije Plenković kaže da ima odluku Ustavnog suda. Ta priča da je ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopšte um. Nemojte se bojati. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković odbije Sabor", rekao je Milanović.

Istakao je da je za njega "implicitno glasalo mnogo ljudi".

"Ovde se ne radi o meni, ovo je samo prikaz paničnog straha Plenkovića. Ja ne moram da budem mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promene, to bi moralo da se poštuje. Ko će biti mandatar, odlučuje samo saborska većina. Ovo neće proći", naveo je hrvatski predsednik.

Milanović objavio fotografiju predsednika Ustavnog suda sa ministrima iz HDZ-a

Hrvatski predsednik Zoran Milanović najavio je da će se danas u 17 sati obratiti javnosti nakon što je mu je Ustavni sud zabranio da bude mandatar i objavio je na Fejsbuku zajedničku fotografiju predsednika tog suda Miroslava Šeparovića i ministara iz HDZ-a.

''Danas u 17 sati reći ću vam šta mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda'', napisao je Milanović.

Na fotografiji se vidi kako u "ležernoj atmosferi" zajedno sede Šeparović, ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković i ministar prostornog planiranja, građevinarstva i državne imovine Branko Bačić, prenela je Hina.

Grbin o upozorenju Ustavnog suda: Ovo je sramotno, nedopustivo, neće vam proći

Predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i lider koalicije Reke pravde Peđa Grbin izjavio je danas da je upozorenje Ustavnog suda da predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne može biti ni mandatar, niti premijer sramotno i poručio je tom sudu da upozorenje "mogu obesiti mačku o rep" jer, kao je naveo, u njemu nema pravnih argumenata.

Grbin je izrazio žaljenje što je SDP poštovao odluku Ustavnog suda od 18. marta da je Milanoviću zabranjeno da učestvuje u izbornoj kampanji dok ne podnese ostavku na funkciju predsednika, prenela je Hina.

Tanjug/HINA/ Tomislav Pavlek

 

Grbin je rekao da je, slušajući današnju izjavu predsednika Ustavnog suda Hrvatske Miroslava Šeparovića, stekao utisak da bi on poništio rezultate izbora da su oni bili drugačiji, odnosno da HDZ nije osvojio najviše mandata.

Ocenio je da je Ustavni sud današnjom odlukom obezvredio pravo građana da biraju svoje predstavnike.

"Poručujem im - sazovite novu sednicu odmah sad i donesite odluku u kojoj piše da jedini predsednik Vlade sme da bude Andrej Plenković. No, ja kažem - neće vam proći", naveo je Grbin. 

Troje sudija objavilo izdvojeno mišljenje o odluci o Milanoviću

Troje sudija Ustavnog suda Hrvatske, koji su bili protiv odluke da hrvatski predsednik Zoran Milanović ne može da bude mandatar, ni premijer, objavili su danas svoje mišljenje u kojem se navodi da ne postoje ustavnopravno precizno određeni temelji koji opravdavaju takvu odluku Ustavnog suda i dodaje da je takva odluka protivustavna.

"Ono što većina u Ustavnom sudu zapravo govori u svom saopštenju je sledeće: rezultate izbora ćemo priznati ako premijer bude neko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To saopštenje je, u stvari, pretnja i novom Saboru da paze šta rade i koga podržavaju. Ta je pretnja duboko protivustavna", piše u mišljenju sudija Ustavnog suda Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selanca, prenosi Hina.

Ističe se da ovako značajni koraci i korišćenje ovlašćenja koje Ustavni sud ima na raspologanju zahtevaju, "ne samo primerenu, već i izričitu i jasnu ustavnopravnu argumentaciju".

Sudije su navele da se odlukom Ustavnog suda ograničava pravo legalno izabranim zastupnicima da po svojoj volji podrže vladu i premijera kog žele.

"Smatramo da predsednik Republike Hrvatske, naravno, ne može istovremeno da bude i predsednik vlade, ali nema ni ustavnih, niti zakonskih prepreka da to ne bude ako prethodno da ostavku na dužnost predsednika", navodi se u mišljenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa