Region

Prvi rezultati predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji: Gordana Šiljanovska Davkova vodi ispred Pendarovskog

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

22:16

Prvi rezultati predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji: Gordana Šiljanovska Davkova vodi ispred Pendarovskog
Prvi rezultati predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji: Gordana Šiljanovska Davkova vodi ispred Pendarovskog - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Šiljanovska Davkova vodi sa 37,80 odsto osvojenih glasova na današnjim izborima, dok je aktuelni predsednik Stevo Pendarovski osvojio 18,66 odsto podrške birača, pokazuju prvi rezultati Državne izborne komisije na 2.091 obrađenom biračkom mestu od ukupno 3.508 što je 59 odsto obrađenog materijala.

Kako je objavljeno na sajtu DIK, Šiljanovska Davkova osvojila je 197.741 glas, a Pendarovski 97.592 glasa.

Treće mesto zauzima Bujar Osmani koga podržava Evropski front sa 15,63 odsto gčasva.

Današnji predsednički izbori u Severnoj Makedoniji su sedmi po redu, a eventualni drugi krug predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani parlamentarni izbori.

Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

 

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

Kandidati su aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

 

U birački spisak za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača.

Na predsedničkim izborima sučelila su se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva  suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanski politički obračun vodi se između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa