Region

Komšić sazvao telefonsku sednicu Predsedništva BiH zbog Centralne banke, čeka se Dodikov odgovor

Komentari

Autor: Klix.ba

09/08/2021

-

21:16

Komšić sazvao telefonsku sednicu Predsedništva BiH zbog Centralne banke, čeka se Dodikov odgovor
Komšić sazvao telefonsku sednicu Predsedništva BiH zbog Centralne banke, čeka se Dodikov odgovor - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić sazvao je večeras telefonsku sednicu na temu imenovanja Upravnog veća Centralne banke BiH.

Kako je portalu Klix.ba potvrđeno u Komšićevom kabinetu, on i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović glasali su za imenovanje novog-starog sastava Upravnog veća, a još se čeka odluka trećeg člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

"Sednica je u toku. Dodik odugovlači sa izjašnjavanjem, verovatno zato što se nekome obavezao da neće učestvovati u radu Predsedništva BiH", rečeno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Naime, sednica je sazvana s obzirom da mandat članovima aktuelnog Upravnog veća, kao i guverneru Centralne banke Senadu Softiću, ističe sutra. Zakon o Centralnoj banci BiH ne poznaje ni tehnički ni v.d. mandat, pa je potrebno da se imenuje novo Upravno veće.

Ono što se sada očekuje jeste potez i glas Milorada Dodika koji, kao i ostali političari iz RS-a bojkotuje rad tri institucije Bosne i Hercegovine - Predsedništva, Parlamenta i Veća ministara.

No, Upravno veće i bez članova iz RS-a može donositi odluke jer je potrebna većina od pet članova kojeg čine dva Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat koji imenuju guvernera.

Nezavisne novine su danas pisale da su navodno srpski članovi Upravnog veća BiH na poslednjoj sednici odmah na početku rekli da neće da odlučuju pozivajući se na zaključke Narodne skupštine RS-a donesene nakon što je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH, nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH.

Preporuka za vas

Dodik uoči dolaska u Beograd: Raduje podrška Srbije Republici Srpskoj
Šmit na prijemu u Sarajevu: Dolazim kao prijatelj
Vanredna konferencija za novinare Milorada Dodika, najavio da neće prisustvovati sastanku sa Šmitom

Komentari (0)

Evropa