Region

Rama: Otvoreni Balkan je put za prosperitet albanske nacije

Komentari

Autor: FoNet

10/08/2021

-

22:37

Rama: Otvoreni Balkan je put za prosperitet albanske nacije
Rama: Otvoreni Balkan je put za prosperitet albanske nacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Otvoreni Balkan nije samo put budućnosti za prosperitet albanske nacije kao evropske, već je to i nova, veća prilika, put ka priznanju Kosova, ocenio je danas predsednik Vlade Abanije Edi Rama, javlja portal Kossev, pozivajući se na Raminu objavu na društvenim mrežama.

Upravo se Otvorenim Balkanom "konačno uklanja granica između Albanije i Kosova", tvrdi albanski premijer, te da oni koji su to "besno obećali" da učine, do sada nisu ni mogli bez ove inicijative, navodi Kossev.

Na Fejsbuku se oglasio danas čime je zapravo prekinuo tišinu, od kada su krajem jula u Skoplju – on, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev, potpisali memorandume o saradnji, a dosadašnju inicijativu o ekonomskoj saradnji tri zemlje, poznatu kao mini šengen, preimenovali u "Otvoreni Balkan", ocenio je portal.

Inicijativa se, međutim, našla pod oštricom kritika kosovske vlasti i albanske opozicije, kojima se praktično ponavlja ista optužba o navodnoj hegemoniji Srbije i pristajanju Edija Rame na takav odnos, navodi Kossev.

One koji u njemu vide "izdajnika", poručio je da je upravo on bio prvi koji "usred Beograda glasno govorio o priznanju Kosova", te da su svi, kao on – "uvek i bilo gde", na stranim jezicima "branili priznanje Kosova", danas bi Kosovo bilo međunarodno "mnogo više poštovano".

"Mir se ne dobija ratom"

Vreme ne stoje i mir se ne dobija ratom, tvrdi dalje Rama, ocenivši da je Kosovo dobilo rat zahvaljujući "nepobedivom" savezu Sjedinjenih Država sa najvećim evropskim silama i da "bez tog saveza nema ni slobode, ni državljanstva, ni mira za stanovnike Kosova“.

Rama je kritičarima postavio retoričko pitanje da li Kosovo može da zadobije trajni mir i može li albanska nacija da napreduje ako zahladi odnose sa SAD, Nemačkom, Francuskom ili samom Evropskom unijom, ističe portal Kossev.

"Postavljam ovo pitanje jer sam proživeo priču sa terena u prvom licu, do te mere da je jedan kosovski lider Merkelovoj i Makronu rekao u oči: "Nisam pasao travu za ovo" i tako izgubio istorijsku priliku da ukloni vize za Kosovo", naveo je Rama.

Može li Kosovo da zadobije mir i da procveta, kao i Albanci u celini, pretvarajući dijalog sa Srbijom u "monolog" koji Srbiji zapravo "ne kvari posao", pitao je takođe Rama i sam odgovorio - "naprotiv", tvrdeći kako to "iritira" dugogodišnje albanske saveznike.

"Kojima se, zbog svih krivica kosovskih monologa, Srbija čini sve nevinijom, dok se Kosovo čini sve manje razumnim?", ocenio je Rama.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa