Politika

Ambasada SAD pozvala Prištinu da "otvorenog uma" pristupi inicijativi "Open Balkan"

Komentari

Autor: FoNet

05/08/2021

-

20:31

Ambasada SAD pozvala Prištinu da "otvorenog uma" pristupi inicijativi "Open Balkan"
Ambasada SAD pozvala Prištinu da "otvorenog uma" pristupi inicijativi "Open Balkan" - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je danas Vladu Kosova da "otvorenog uma" pristupi inicijativi "Open Balkan", usmerenoj ka jačanju ekonomskih regionalnih integracija.

Povodom stava Vlade Kosova da se neće pridružiti inicijativi "Open Balkan", bivšem mini-Šengenu, ambasada ističe da "Vlada Kosova mora odlučiti kojim će se inicijativama pridružiti i koje inicijative najbolje podržavaju njene ekonomske vizije".

"Međutim, ohrabrujemo vladu da pristupi regionalnim naporima za ekonomsku integraciju otvorenog uma i da prihvati rešenja koja donose rezultate za građane Kosova, uz poboljšanje veza sa susedima", preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Jača ekonomska i politička integracija važna za budućnost"

Ambasada ceni da je jača ekonomska i politička integracija "od suštinskog značaja za održivi mir i prosperitet", što bi ojačalo "postojeće napore Kosova da dovrši reforme potrebne za budući pristup EU".

"Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje njegove ekonomske konkurentnosti i izgradnju regionalno integrisane i otporne ekonomije koja pruža rezultate za sve građane Kosova".

Osim Samoopredeljenja premijera Aljbina Kurtija, inicijativu "Otvoreni Balkan" ne podržavaju ni političke snage na opozicionom spektru. Kurti je izjavio da inicijativa "Otvoreni Balkan" nema "viziju" za region, a potom je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ocenila da je posredi "opasna ideja" koja stvara privid alternative evropskim integracijama.

EPA/ KENZO TRIBOUILLARD

 

Inicijativa obuhvata Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, a na prvom trilateralnom sastanku u Novom Sadu 2019. godine, na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, potpisana je deklaracija o slobodnom kretanju robe, kapitala, ljudi i usluga.

Na sastanku u Skoplju 29. jula osnivači "Open Balkana" Vučić, Rama i Zaev ponovili su poziv za pridruživanje inicijativi preostalim zemljama regiona. Najavljeno je da će od 1. januara 2023. biti ukinuti granične kontrole između članica inicijative.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija