Politika

Kurti: Projekat "Otvoreni Balkan" ima za cilj da otvara ovaj region za uticaj Rusije i Kine

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2021

-

18:03

Kurti: Projekat "Otvoreni Balkan" ima za cilj da otvara ovaj region za uticaj Rusije i Kine
Kurti: Projekat "Otvoreni Balkan" ima za cilj da otvara ovaj region za uticaj Rusije i Kine - Copyright EPA/KENZO TRIBOUILLARD

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas povodom projekta "Otvoreni Balkan" u kojem učestvuju Srbija, Severna Makedonija i Albanija, da je reč o nastojanju srpskog lidera Aleksandra Vučića da otvori region za Rusiju i Kinu.


"Projekat Otvoreni Balkan više liči na Balkan otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrednostima demokratije i vladavine prava“, rekao je Kurti novinarima, prenose prištinski mediji.

EPA/ KENZO TRIBOUILLARD

 

Prema njegovim rečima, zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči sa prošlošću. Kurti je uverio da su odnosi između Kosova i Albanije bratski, bez obzira na trenutne okolnosti.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

Inače, da podsetimo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, preimenovali su na  poslednjem samitu u Skoplju, koji se održao pre četiri dana, regionalnu inicijativu “Mini Šengen” u “Otvoreni Balkan” (“Open Balkan”) i potpisali tri sporazuma o unapređenju ekonomskih veza.

Govoreći na Forumu za regionalnu ekonomsku saradnju, koji je pratio politički samit, trojica lidera tada su poslala poruke javnosti o potrebi zajedništva i solidarnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija