Region

Zaev: Balkan više nije tempirana bomba, prijateljstvo Severne Makedonije i Srbije raste

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2021

-

14:26

Zaev: Balkan više nije tempirana bomba, prijateljstvo Severne Makedonije i Srbije raste
Zoran Zaev - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije istakao je da da Balkan više nije tempirana bomba i da postaje simbol prijateljstva. Kako je naveo, regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" stvara mogućnosti da države mnogo toga urade same, u cilju poboljšanja kvaliteta života građana.

Zaev su u intervjuu za TV Tanjug osvrnuo na negativne reakcija koje dolaze iz Prištine, Sarajeva i Podgorice i koje su, po njegovom mišljenju beznačajne, jer su stavovi građana prema analizama koje je video pozitivni.

"Šta je tu loše ako zajednički delujemo u slučaju požara, poplava ili zemljotresa. Mi trostruko povećavamo naše kapacitete, što znači više spasenih života, kao i zašttićenu imovinu", kaže Zaev.

Na samitu u Skoplju u četvrtak, Mini Šengen je preimenovan u Otvoreni Balkan i potpisani su sporazumi o unapređenju ekonomskih veza, a Zaev kaže da će fokus u narednom periodu biti da granice između Albanije, Srbije i Severne Makedonije rade po principu "Nema zadržavanja, samo kreni".

Kako je poručeno na samitu, ako se prevaziđu slabosti administracije, 1. januara 2023. godine neće biti granica između tih zemalja.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

Zaev naglašava da će to biti otvoreni prostor i da će se na softverski način povezati PDV, tako da će, kaže, ako kamion krene iz Novog Sada za Ðevđeliju, svi podaci o PDV-u proći kroz jedan sistem.

"Gubimo jednu milijardu evra čekajući na granicama. Naši sistemi bezbednosti i Ministarstva za unutrašnje poslove imaju odličnu saradnju i međusobno dele poslove o eventualnoj borbi protiv kriminala i korupcije. Zajedno ćemo da investiramo u verovatno najveću fotonaponsku centralu od oko 700 megavati", kaže Zaev.

Ističe, otvorene su mogućnosti za finansiranje projekata koji će direktno da pomažu građane, bez čekanja da se to uradi kroz poglavlja i članstvo u EU.

"Kada krenem iz moje Strumice, pa dok stignem u Beograd, Gornji Milanovac ili Novi Sad, meni će putarine da budu niže za pet odsto, a možda čak i 10 odsto i ovo će važiti za sve Makedonce, Srbe i Albance. Hoteli će takođe da ponude popust od 10 odsto za smeštaj i restorane za građane iz Otvorenog Balkana", poručuje Zaev.

"Dok čekamo Evropu, možemo da se evropeiziramo"

On ističe da se mora raditi na međudržavnim vezama, kao i vezama naših ekonomija, komora, umetnika iz svih oblasti.

"Mislim da ćemo da postignemo odličan uspeh za sve građane. Evropa sa nama radi i pomaže nam, ali dok mi Evropu čekamo, možemo da se evropeiziramo - da Srbija otvori prve klastere preko kojih će da zatvori mnoga svoja poglavlja, kao i dok je i Crna Gora na tom putu, pa Albanija i mi dok čekamo da dobijemo kandidatski status. To je nešto što mi čekamo 16,5 godina", poručuje Zaev.

Kako kaže, istim mislima govori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

"Zato što su nam iskrene namere, možemo samo da se nadopunjavamo. Štaviše, kao udruženi region mnogo će više da nas poštuje Zapadna, Severna i Centralna Evropa jer udruženi možemo da ponudimo veće količine proizvodnje, privučemo veću stopu turizma i ponudimo kvalifikovanu radnu snagu", navodi Zaev.

Kako kaže, fabrike koje imaju interese da investiraju u Vranju, mogu da budu uspešne ako privuku radnu snagu iz Kumanova.

"Kao što postoje fabrike poput "Magne" iz Kanade u Strugi koje trebaju da privuku kadrove i radnike iz Albanije", kaže Zaev.

Euronews/Stefan Goranović

 

"Potrebno unaprediti reformske procese"

Međutim, naglašava, potrebno je unaprediti reformske procese, vladavinu prava, sveukupnu slobodu, zdravstvo, školstvo, te regionalnu saradnju.

Cilj je, kaže, da mladi ostanu u svojoj zemlji i navodi benefite koji su do sada postignuti.

Kaže, svaki građanin Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji je oboleo od korone, može besplatno da se leči u sve tri zemlje.

Zatim, potpisani su sporazumi kojim su se unapredili sistemi institucija, a na samitu u četvrtak, potpisan je i dogovor o zajedničkom delovanju i ujedinjenju svih kapaciteta sistema bezbednosti i zaštite od katastrofa.

"Takođe smo potpisali dogovor i memorandume o priznavanju radnih dozvola, te dozvole i memorandume za ubrzavanje međusobnih ekonomskih tranzitnih puteva, sa konačnim ciljem da se ne čeka na granicama, da što brže prolaze kamioni i građani", navodi Zaev.

Sve tri zemlje, kaže, zajedno rade i na stvaranju fonda koji će da motiviše glumce, režisere i scenariste da stvaraju filmove, i to kao ekipa, udruženi.

Pomoći će se i hotelima, dodaje Zaev, a oni će zauzvrat da prime po oko 1.000 dece iz sve tri zemlje, na sedam do deset dana na Kopaoniku, Zlatiboru, Novom Sadu, Ohridu, Dojranu, Draču, Sarandi...

"Sve ovo vodi pozitivnim rezultatima. Sada smo zajedno, mi koji trebamo da služimo građanima i ekonomiji", rekao je premijer Severne Makedonije.

"Ono što je učinila Srbija, to čine prijatelji"

Srbija je uvek bila najveći prijatelj Severnoj Makedoniji i jedina je u toku kovid krize iz svojih zaliha odvojila vakcine za naš narod, poručio je Zaev.

Zaev ističe da prijateljstvo Severne Makedonije i Srbije raste, izražava nadu da će entuzijazam prijateljstva i optimizma iz ove dve zemlje i Albanije biti dominantno prisutan na Balkanu i jugoistočnoj Evropi i ohrabruje pronalaženje rešenja za KiM , uz konstataciju da vidi iskrenu nameru predsednika Srbije da se rešenje postigne.

"Definitivno smo bratski narod. Ono što je Srbija uradila kada nam je bilo najteže, a nismo mogli da nađemo način da zaštitimo lekare i medicinske sestre, čini pravi prijatelj", kaže Zaev i napominje da su anktete pred lokalne izbore u Severnoj Makedoniji, koji će se održati 17. oktobra, pokazale da čak 38 odsto građana Srbiju smatra za najvećeg prijatelja.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Zaev poručuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić njegov dobar prijatelj, koji, kaže, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić radi na pronalaženju rešenja za KiM, napominjući da je za Severnu Makedoniju svako rešenje prihvatljivo, ukoliko garantuje mir, evropsku budućnost, poštovanje manjinskih prava.

"Ubeđen sam da će entuzijazam prijateljstva i optimizma iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije biti dominantno prisutan na Balkanu i jugoistočnoj Evropi, jer se vezuje sa dobrobit naših naroda", ističe Zaev.

Kaže da je on lično rešavao velike probleme između Makedonaca i Albanaca u Severnoj Makedoniji, te da je postignut dogovor sa Bugarskom po pitanju evrointegracija.

Zaev ističe da je sa Prespanskim sporazumom, kojim je promenjen ustav Severne Makedonije, rešen višedecenijski problem u kojem su sadržane osetljive stvari, kao što su upravo identitetska pitanja.

Premijer Severne Makedonije naglašava da vidi iskrenu nameru predsednika Srbije da se postigne rešenje.

"Zato i ulazimo u ovakve incijative jer trebamo da radimo na budućnosti, da približimo narode i budemo pozitivni i optimistični", poručuje Zaev i dodaje da to ne vidi sa prištinske strane.

"Bio sam prisutan na mnogim konferencijama gde sam uvideo da sa kosovske strane ne postoji volja i želja. U procesu rešavanja problema sa imenom i sklapanja Prespanskog sporazuma, obećali smo da ćemo da uradimo sve kako bismo pronašli rešenje. Pitao sam šta je važno premijeru Ciprasu kako bi to prošlo kroz skupštinu, vladu i kod građana. U suprotnom da on to mene pita. Jedan za drugog vodili smo računa kako da dođemo do rešenja, a nažalost, to ne vidim u Prištini", naveo je Zaev.

Komentari (0)

Evropa