Politika

Poruke lidera inicijative Open Balkan: Glavni cilj uspostavljanje jedinstvenog tržišta, otvoren poziv drugim zemljama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2021

-

15:35

Poruke lidera inicijative Open Balkan: Glavni cilj uspostavljanje jedinstvenog tržišta, otvoren poziv drugim zemljama
Zoran Zaev, Aleksandar Vučić i Edi Rama - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama, nakon potpisivanja sporazuma u Skoplju, u zajedničkom saopštenju izneli su najvažnije zaključke ovog sastanka i najavili buduće susrete u okviru inicijative OpenBalkan.

Lideri tri zemlje saopštili su da je glavni cilj uspostavljanje jedinstvenog, slobodnog tržišta na prostoru tri zemlje. Takođe, naglasili su da je inicijativa otvorena za sve i da pozivaju kolege sa Zapadnog Balkana da pristupe dogovorima.

Najavljeni su i naredni susreti kako bi što pre došlo do implementacije potpisanih sporazuma.

"Svakom od naših ministara ćemo preneti šta mora da se uradi, kako bismo se ponovo sastali   sa konkretnim praktičnim planovima za implementaciju ovih sporazuma, sredinom oktobra. Potom ćemo se 4. i 5. novembra sastati, sa resornim ministarima, u Beogradu kako bismo sagledali proces i doneli potrebne odluke kako bi se u potpunosti primenili ovi sporazumi. U Tirani ćemo se ponovo sastati u decembru, a sastajaćemo se redovno po potrebi kako bismo produbili veze", navodi se u zajedničkom saopštenju Vučića, Zaeva i Rame.

Euronews TV

Kako je usaglašeno, posebna pažnja biće posvećena omogućavanju dobijanja radnih dozvola narednih meseci, što će dalje značiti da građani iz ove tri zemlje mogu bez problema raditi bilo gde.

"Očekujemo da koraci koji su važni za primenu sporazuma, na kojima će raditi naše Vlade, kao i sama implementacija budu mogući pre sastanka u oktobru", piše u saopšenju.

Takođe, posebna pažnja biće posvećana radu na informacionom sistemu, nalik onom koji se koristi u Evropskoj uniji, tako da teretna vozila neće morati da se zaustavljaju na granicama jer trenutno kamioni provode mnogo više vremena na granicama, nego u putu.

Promocija turizma i jačanje veza

Vučić, Zaev i Rama istakli su i promociju turizma kao važan deo produbljivanja saradnje tri zemlje.

"Već sada promovišemo turizam i putovanje u svaku od naših zemalja. Proimocije i popusti su glavni, kako bi naši građani posetili svaku od zemalja i videli nešto više. Otvorićemo mogućnost i za škole sporta, da mogu da se takmiče jedni sa drugima, kao i da mladi ljudi više vremena mogu da provode zajedno", saopštili su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

U svojoj zajednčkoj izjavi, predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije istakli su da će se neprekidno raditi na pronalaženju novih načina za produbljivanje i jačanje veza tri zemlje.

Uz to, govorilo se i o projektima koji će biti od značaja za ceo region, kao i za Evropu, i koji će doprineti zelenoj tranziciji Evrope. CIlj je da se unapredi očuvanje životne sredine i korišćenje zelene energije.

"Projekti moraju da budu pedstavljeni investitorima kako regionalni projekti, ne kao zbirka naciolanih inicijativa. Glavni princip naših inicijativa je da su one benefit za ceo region, ne samo za jednu zemlju", navodi se u saopštenju.

"Pozivamo sve da nam se pridruže"

Vučić, Zaev i Rama u više navrata su istakli da je važno da se i druge zemlje sa Zapadnog Balkana priključe inicijativi i otvoreno su ih pozvali da to učine.

"OpenBalkan izgrađen je prema istoj viziji kao jednstveno regionalno tržište koje predviđa Berlinski proces, te pozivamo i ostale iz regiona da nam se pridruže u napredovanju, implementaciji i upoznavanja našin regionalnih obaveza", ističe se u saopštenju.

Navodi se da su EU integracije katalizator saradnje, ali da na određenim pitanjima države mogu same da rade.

"Ne moramo da čekamo Evropu kada je u pitanju bolji život naših građana. U dom duhu, pozivamo sve sa Zapadnog Blakana da se pridruže našoj inicijativi, pravnim instrumentima i praktičnim projektima", zaključuju predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije.

Komentari (0)

Srbija