Politika

Mini Šengen postao je Open Balkan: Pet ključnjih momenata skupa na kojem su učestvovali Vučić, Zaev i Rama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2021

-

14:39

Mini Šengen postao je Open Balkan: Pet ključnjih momenata skupa na kojem su učestvovali Vučić, Zaev i Rama
Zoran Zaev, Aleksandar Vučić i Edi Rama - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama prethodna dva dana su u Skoplju učestvovali na skupu u okviru inicijative mini Šengen koja se od sada drugačije zove, kao i na poslovnom forumu. 

Inicijativa je potekla u Novom Sadu, oktobra 2019. godine. Početnim dogovorima, bilo je planirano da se do kraja 2021. godine ostvare četiri slobode - kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, koje su bile temelj Evropske ekonomske zajednice iz koje je nastala Evropska unija.

Konkretan benefit ove inicijative do sada je pojačana i tešnja saradnja ekonimija, kao i prelazak granica samo uz ličnu kartu.

Lideri tri zemlje saglasili su se u Skoplju i da bi pridruživanje drugih zemalja sa Zapadnog Balkana ovoj inicijativi bilo značajno za dalji razvoj saradnje u ovom regionu. Šta su još najvažniji utisci sa skupa u Skoplju?

Novo ime inicijative - Open Balkan

Inicijativa koja se do sada razvijala pod nazivom mini Šengen, od juče je inicijativa OpenBalkan, što ističe upravo težnju ka povezivanju čitavog Balkana koji bi se na taj način približio evropskoj ideji o jedinstvenom tržištu.

"OpenBalkan izgrađen je prema istoj viziji kao jednstveno regionalno tržište koje predviđa Berlinski proces, te pozivamo i ostale iz regiona da nam se pridruže u napredovanju, implementaciji i upoznavanja našin regionalnih obaveza", zaključuje se u zajedničkom saopštenju trojice lidera.

Euronews/Stefan Goranović

 

Naredni sastanak najavljen je za početak novembra u Beogradu, dok će se u decembru lideri inicijative Open Balkan sastati u Tirani.

Potpisana tri sporazuma

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su tri memoranduma. Najavljeno je da će se na njihovoj implementaciji raditi s punom pažnjom, kako bi se dalja razmatranja vršila na sednici koja je najavljena za oktobar.

Najpre je potpisan Sporazum o saradnji u zaštiati od katastrofa na Zapadnom Balkanu. On ima za svrhu da ugovorne strane, u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima, pomažu jedna drugoj u slučaju katastrofa i to kada ugovorna strana koja to zatraži nije u stanju da se izbori sa posledicama katastrofe korišćenjem sopstvenih resursa.

Ovim sporazumom ugovorne strane regulišu okvir uslova za dobrovoljno pružanje pomoći u slučaju katastrofa, a posebno u: planiranju i sprovođenju mera zaštite od poplava, zemljotresa, požara, zagađenja životne sredine, plovidbenih nezgoda, radioloških rizika, raznih pandemija, kao i industrijskih i drugih katastrofa.

Euronews/Stefan Goranović

 

Drugi potpisan Memorandum je o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu. On ima za cilj povećanje i unapređenje ekonomske saradnje, kao i pojednostavljenje u najvećoj mogućoj meri procedure u vezi sa uvozom, izvozom i kretanjem robe.

Doprineće i razmeni podataka između carinskih i drugih nadležnih organa u meri u kojoj to dozvoljava zakonodavstvo svake od ugovornih Strana.

Treći dokument koji su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali u Skoplju je Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Ovaj memorandum omogućiće izdavanje radnih dozvola na lakši način i obezbediti da ljudi iz ove tri države rade u bilo kojem mestu.

Zajedničke poruke

Lideri tri zemlje saopštili su da je glavni cilj uspostavljanje jedinstvenog, slobodnog tržišta na prostoru tri zemlje. Takođe, naglasili su da je inicijativa otvorena za sve i da pozivaju kolege sa Zapadnog Balkana da pristupe dogovorima.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Vučića, Zaeva i Rame, posebna pažnja biće posvećena omogućavanju dobijanja radnih dozvola narednih meseci, što će dalje značiti da građani iz ove tri zemlje mogu bez problema raditi bilo gde.

"Očekujemo da koraci koji su važni za primenu sporazuma, na kojima će raditi naše Vlade, kao i sama implementacija budu mogući pre sastanka u oktobru", piše u saopšenju.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

Ističe se da će vlade i resorni ministri raditi na ovim dogovorima i morati da budu spremini za predloge konkretnih praksi kada se budu održavali naredni sastanci.

Vučić, Zaev i Rama istakli su i promociju turizma kao važan deo produbljivanja saradnje tri zemlje. Predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije dodali su da će se neprekidno raditi na pronalaženju novih načina za produbljivanje i jačanje veza tri zemlje.

Ekonomski forum sa 350 privrednika

Na ekonomskom forumu u Skoplju okupio se veliki broj privrednika i biznismena sa celog Balkana, što je omogućilo stvaranje novih veza i potencijalnih saradnji.

"Danas smo se sastali sa više od 350 biznismena koji dolaze sa raznih strana Balkana. Duh saradnje je evidentan, sklopljeno je stotine poznantsava i dogovora", navodi se u zajedničkom saopštenju Vučića, Zaeva i Rame.

Kada su u pitanju privrednici, predsednik Srbije kaže da samo iz Srbije 5.500 komanija radi sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Uz to, generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić izjavio je da je u Severnoj Makedoniji počelo osnivanje firme "Telekoma", koja će se zvati Mtel. Lučić je istakao da će sa radom početi za mesec dana najpre ponudom usluga satelitske televizije, a do kraja godine, kako kaže, biće puštene usluge mobilne telefonije i optičkog interneta.

Poziv drugima da pristupe inicijativi

Kao zaključak, Vučić, Zaev i Rama su u više navrata istakli da je važno da se i druge zemlje sa Zapadnog Balkana priključe inicijativi i otvoreno su ih pozvali da to učine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog obraćanja novinarima rekao da je dugo u politici, ali da i pored svega ne razume zašto druge zemlje iz regiona ne žele da se pridruže ovoj inicijativi. Ipak, ne isključuje da se to desi kada se budu u praksi videle prednosti onoga što je dogovoreno u Skoplju.

"Kada osete da je korisno za njih, a mi ćemo privlačiti investitore više, kazaće pa to je dobro", primetio je Vučić dodajući da će pitati neke druge zašto ne učestvuju kada bude do Grčke put bez zadržavanja.

Komentari (0)

Srbija