Politika

Vučić o Kurtijevim kritikama: Nisam znao da nam treba njegovo odoborenje

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2021

-

15:36

Vučić o Kurtijevim kritikama: Nisam znao da nam treba njegovo odoborenje
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Ako Aljbin Kurti ne razume dobre stvari koje donosi inicijativa o regionalnoj saradnji i svojim porukama osvaja prostor, zatvaranjem, a ne otvaranjem Prištine, mnogo greši, konstatovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Skoplju sa premijerima Albanije i Severne Makedonije.

Naime, on je odgovarajući na pitanja novinara o oceni Kurtijevog kabineta protiv inicijative mali Šengen i nazivanje premijera Albanije Edija Rame "kolaboracionistom" rekao da je to teška optužba koja više govori o Kurtiju nego o Rami.

On je istakao i da Rama radi dobre stvari za svoju zemlju i narod.

"A, što to Kurti ne razume i misli da je vreme da šovinističkim porukama osvaja prostor, zatvaranjem Prišitne, a ne otvaranje, pretnjama i ucenama, a ne saradnjom, veoma greši, ali nemam ništa protiv toga", rekao je Vučić.

Na konstataciju Kurtija da inicijativa nema odobrenje, Vučić je odgovorio: "Nisam znao da nam treba njegovo odobrenje... Ali, lepo je kada neko ima visoko mišljenje o sebi".

Na pitanje da li onda inicijtivu ne razume ni pokret Dveri, koje ocenjuju da je to pomaganje "velikoalbanskom projektu", Vučić je rekao da su Kurtijeve reči najbolje objasnile takav stav.

"Ako političari ne razumeju šta za Srbiju znači da izvozi i uvozi robu bez dažbina, čekanja... Dete u osnovnoj školi zna da napravi razilku...", rekao je Vučić.

Dodao je, međutim, da ne misli da je Obradović imao zlu nameru, već, kako kaže, priča ono što je lepše i lakše, pa spominje "Mini Šengen" sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom (RS)

"A, kako sa Crnom Gorom, kada oni ne žele, kako sa RS koja nije međunarodno priznata država, usledile bi odmah sankcije...", primetio je Vučić.

Ponovio je da ko želi može da se priključi inicijativi, može, ko ne želi ne mora.

"Histerija nerazumevanje uvek su postojale u predvorju velikih ideja i stvari koje se dešavaju", rekao je Vučić i podsetio da su se on i Rama, kako je ispričao, sreli u Beogradu pre šest godina prvi put, a gledali se i razmišljali samo kako da se ne vide.

"A, danas razmatramo otvaranje granica... Tako je bilo i sa EU, na početku velika mržnja, a onda su se ljudi setili da naprave mir, uspeh i tako je bilo. Treba da sarađuejmo, otvaramo zemlju i zarađujemo više", zaključuio je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija