Region

Rezultati dva hrvatska eksperimenta obećavajući - svi učesnici "pilot-žurke" negativni

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2021

-

15:18

Rezultati dva hrvatska eksperimenta obećavajući - svi učesnici "pilot-žurke" negativni
Rezultati dva hrvatska eksperimenta obećavajući - svi učesnici "pilot-žurke" negativni - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Susak

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je nastavljen trend pada novozaraženih od koronavirusa, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite. U poslednja 24 sata zabeleženo je 525 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 28 osoba. Štab je, takođe, objavio i rezultate dva eksperimenta i naveo da su oni ohrabrujući.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, u Hrvatskoj je danas aktivno 4.633 slučaja, među njima je 1.331 pacijent na bolničkom lečenju, a 131 na respiratoru.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da su svi učesnici pilot projekata testirani negativno.

"Imamo rezultate, jedan projekat je bio poslovni događaj, bilo je 86 osoba koje su ušle jer su primile dve doze. Svi su negativni na PCR testu. Drugi pilot-projekat je svadba na kojoj je išlo 25 osoba koje su vakcinisane sa dve doze, 27 osoba koje su prebolele i 58 sa negativnim testom. Oni su juče testirani i nemamo nijedan pozitivan rezultat", naveo je on.

Tanjug/HINA/Edvard Susak

Simulacija svadbe u Hrvatskoj

Kako je rekao, ovo pokazuje da se na takvim događajima nije dogodila zaraza.

"Imamo već takve rezultate koji su objavljeni u svetskoj literaturi, da se vidi kako ta mogućnost koju nam novi instrument, dakle vakcina, preboleli i testirani, omogućava da okupimo ljude. Ovo je dokaz da možemo na taj način, ako pustimo samo one koji su su vakcinisani, preboleli ili testirani, organizivati takve događaje, da smo blizu stare normale", rekao je Capak, prenosi Index.hr.

Inače, do danas je u Hrvatskoj testirano 1.958.888 osoba, od toga 5.829 u poslednja 24 sata. Procenat pozitivnih u odnosu na testirane je 9 odsto.

Zaključeno sa jučerašnjim datumom, utrošeno je 1.507.353 doze vakcina. Dosad je 1.149.941 osoba vakcinisana najmanje jednom dozom, među kojima je njih 357.412 primilo obe doze. Na dan 20. maja utrošene su 57.184 doze cepiva, saopštio je Štab.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa