Region

Slovenija izdala dekret o produženju kontrole na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

20:24

Slovenija izdala dekret o produženju kontrole na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom
AP/Darko Bandic - Copyright AP/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar najavio da će Slovenija produžiti kontrole na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom za još šest meseci, slovenačka vlada je danas izdala dekret kojim je naloženo da se pogranične kontrole sprovode do 21. decembra (2024. godine).

Odluka slovenačke vlade je doneta nakon što je Italija prva najavila produženje kontrola na slovenačko-italijanskoj granici, a dekret vlade Slovenije će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, prenosi agencija STA.

Poklukar je danas izjavio da je odluka vlade zasnovana, između ostalog i na napetoj bezbednosnoj situaciji širom sveta, posebno na Bliskom istoku.

"Nedavno su se pojavile nove pretnje koje imaju ozbiljan uticaj na javni red i bezbednost kako u Sloveniji tako i u celoj Evropskoj uniji. Te pretnje proizlaze iz sukoba na Bliskom istoku i eskalacije tenzija između Irana i Izraela", rekao je Poklukar na konferenciji za novinare.

On je naglasio da se bezbednosna situacija na Bliskom istoku još nije popravila i ukazao je na nove bezbednosne rizike povezane s rusko-ukrajinskim sukobom.

Poklukar je takođe potvrdio i da je Slovenija bila meta nekoliko sajber napada u poslednjih nekoliko meseci.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa