Region

Cvijanović: Tragedija stradanja 12 beba ne sme biti zaboravljena

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2021

-

16:30

Cvijanović: Tragedija stradanja 12 beba ne sme biti zaboravljena
Cvijanović: Tragedija stradanja 12 beba ne sme biti zaboravljena - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da institucije Srpske nikada ne smeju da zaborave tešku tragediju stradanja 12 beba u Banjaluci 1992. godine.


"Institucije Republike Srpske ne smeju zaboraviti jednu ovako tešku tragediju koja je porodična, ali ovo je i tragedija Republike Srpske", rekla je Cvijanović obraćajući se kod spomen-obeležja "Život" u Banjaluci posvećen banjalučkim bebama, prenela je RTRS.

Ona je rekla da je smrt banjalučkih beba namerno izazvana od svetskih moćnika, kao i da o tome nikada ne sme da prestane da se govori.

"RS treba da pamti"

"Ovo nije rezultat nekih teških bitaka, već odluke koja je trebalo da bude donesena, a nije, kako bi bilo humano očekivati u teškim ratnim vremenima", kazala je Cvijanović.

Cvijanović je podsetila da je među stradalim bebama bilo dece koja pripadaju porodicama različitih nacionalnosti, što dovoljno govori.

Ona je istakla da Republika Srpska treba da pamti, da jača sebe i svoje institucije, da sa svima radi i sarađuje, ali da najviše veruje u sebe i u svoj kapacitet.

Predsednica RS je ukazala na obavezu svih da pamte ovako teške datume, da se iz toga izvuku ozbiljne pouke.

"Da razumemo da nas je neko nekad stavio u jedan međunarodni nametnuti izmišljeni koncept i da su zbog toga usledila sva ona stradanja i sve one nepravde koje smo morali da preživimo. I danas doživljavamo različite nepravde, ali je naša obaveza da jačamo Republiku Srpsku", istakla je Cvijanović.

Ona je zaključila da ne smeju biti zaboravljeni ni svi oni ljudi koji su nesebično davali podršku, trudili se i nastojali da dopreme kiseonik i da budu na usluzi građanima i porodicama.

Vence položile i majke 12 beba

Kod spomen-obeležja "Život" posvećen banjalučkim bebama vence su položili predsednica Republike Srpske, kao i majke 12 beba.


Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba.

Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice, navodi RTRS.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim delovima Republike Srpske i Srbije.

Kako se navodi, nedostatak kiseonika imao je posledice i na one bebe koje su preživele 1992. godinu.

Tako je Slađana Kobaš bitku za život izgubila sa 14 godina, dok je Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio posledice za čitav život.

Komentari (0)

Evropa