Region

Svečana akademija povodom Dana jedinstva u Banjaluci

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2021

-

22:39

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za rad, zapošljevanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je srpski narod jedan i nedeljiv, kao i da su prošlost i budućnost srpskog naroda zajedničke.

Ona je to rekla na svečanoj akademiji povodom Dana jedinstva, slobode i nacionalne zastave ispred Hrama Hrista spasitelja u Banjaluci uz poruku da taj praznik obeležavaju svi Srbi u svetu.

"Danas slavimo jedinstvo, slobodu za šta smo se borili i za šta smo se uvek borili. Slaveći kao što je Aleksndar Vučić rekao Srbi će pokazati da su isti narod jednog jezika, porekla, običaja i tradicije i velkovnih težnji za očuvcanje svoje slobode", rekla je Kisić Tepavčević koja je na akademiji govorila kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik naveo je da je Dan srpskog jedinstva nešto što su drugi dugo pokušavali da spreče, ali da je ponosan što pripada onima, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji su uspeli da dođu do ovog dana.

"Klučna srpska reč su sloboda i jedinstvo. Sloboda koju smo uvek osvajali ali koju smo delili sa drugima verujući da i drugi uživaju u njoj. Naivno verujući da oslobađamo Hrvate, Slovence i druge i verujući da oni na isti način doživljavaju to oslobađanje u Prvom svetskom ratu. Mi smo tu slobodu delili zaneseni idejom bratstva. To je njima bio samo istorisjki predah da bi na kraju veka udarili po nama i pokušali da nas stave na crnu stranu istorije", rekao je Dodik.

On je podsetio da će u sredu Skupštine Srbije i Republike Srpske usvojiti zakon koji je u tekstu isti, a koji se odnosi na zaštitu ćirilice.

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je da je istorija svih naroda protkana iskušenjima, ali da nijednom narodu nije kao sunarodnicima koji su na leđima izneli brojne bitke.

“Današnji dan obeležava se drugu godinu zaredom u čast srpske vojske u Prvom svetskom ratu. O posvećenosti najbolje govori što je vojska za 45 dana prešla vise od 600 kilometara. Srpska trobojka opet se zavijorila u oslobođenoj zemlji. Ovi junaci nama su ostavili neprocenjive lekcije, a jedna od najvažnijih je jedinstvo”, rekla je Cvijanović.

Na akademiji je izveden prigodan kulturno umetnički program, a među zvanicama bili su predstavnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici SPC i brojni građani koji su se okupili na platou kod Hrama Hrista Spasitelja

Komentari (0)

Evropa