Region

Slovenija: Za rad od kuće neophodna kovid potvrda ili test

Komentari

Autor: RTV Slovenija

21/09/2021

-

23:38

Slovenija: Za rad od kuće neophodna kovid potvrda ili test
Kovid propusnica - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medićini

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački radnici koji posao obavljaju od kuće, takođe moraju imati PCT potvrdu, navodi su Ministarstva rada Slovenije, koje prenosi RTV Slovenija. PCT potvrda podrazumava ispunjenje jednog od tri uslova, preležanu bolest kovid 19, vakcinaciju ili negativan test.

Sindikat policije podneo je inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i ranije uredbe, koja je podrazumevala da se od 1. oktobra uvodi PCT uslov za zaposlene u državnoj upravi.

U Ministarstvu rada objašnjavaju, u uredbi se između izuzetaka ili dodatnih definicija ne navodi da bi PCT uslov rebalo da ispune osobe koje dođu u direktan kontakt sa drugim osobama u okruženjima ili aktivnostima u Sloveniji. To znači da PCT uslov moraju ispuniti i radnici koji rade od kuće.

Ako radnici koji rade od kuće nemaju ovu kovid potvrdu, moraju se testirati brzim antigenskim testom za samotestiranje najmanje jednom nedeljno. Nakon testiranja poslodavcu moraju poslati potvrdu o testiranju na kojoj se nalazi datum samotestiranja, rezultat testa i potpis. Troškove testiranja snosi poslodavac, piše RTV Slovenija.

Ukoliko zaposleni ne ispunjava uslov PCT -a, to predstavlja kršenje obaveza radnog odnosa i može biti razlog da poslodavac sankcioniše zaposlenog u skladu sa Zakonom o radu, objasnili su iz ministarstva.

Pobune u javnom sektoru zbog odluka o vakcinaciji

Deo udruženja zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji protivi se odluci vlade prema kojoj će svi javni službenici do 1. oktobra morati da budu vakcinisani sa obe doze vakcine. Sindikat zaposlenih u policiji potvrdio je u ponedeljak da je od ustavnog suda zatražio da se ispita njena ustavnost.

Kako je u saopštenju za javnost naveo Sindikat policajaca Slovenije, takvu inicijativu ustavnom sudu su podneli jer su vladinim protokolom vakcinacija ili preležana bolest postavljeni kao uslov za zadržavanje radnog odnosa.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa