Region

Krivokapić o rekonstrukciji Vlade: Kandidate za nove ministre predlaže premijer

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

10:00

Krivokapić o rekonstrukciji Vlade: Kandidate za nove ministre predlaže premijer
Zdravko Krivokapić - Copyright Printskrin/Youtube/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da će prilikom rekonstrukcije vlade kandidate za nove ministre predložiti predsednik Vlade, nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Krivokapić je naveo da rekonstrukcija Vlade na prethodno definisanim osnovama podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka, odnosno 2024. godine.

Predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

Tri potpredsednika i novi resori

Vlada će imati tri potpredsednika, pri čemu će aktuelni potpredsednik biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri.

Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade.

Krivokapić je najavio i da će resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta funkcionalnosti biti podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da oni budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

Krivokapić smatra da vladu treba osnažiti učešćem partija nacionalnih manjina.

Moratorijum na pitanja bez šireg društvenog konsenzusa

On je u saopštenju naglasio da je sporazum nosilaca tri izborne liste od 8. septembra 2020. polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Naveo je da će politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada staviti moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.

Najavio je da će nakon izbora Tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri, a koje je predložila Vlada.

U saopštenju se ističe da će Vlada i skupštinska većina ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana, te da su vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa