Region

Sinod danas o najmanje četiri predloga Temeljnog ugovora

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

16:51

Sinod danas o najmanje četiri predloga Temeljnog ugovora
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Sinod SPC razmatra na današnjoj sednici predloge temljenog ugovora između Crkve i Crne Gore.


Na stolu će se naći čak četiri verzije ovog ugovora - prva, koja je bila usaglašena, i očekivalo se da će biti potpisana 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu, druga iz koje je premijer Zdravko Krivokapić izostavio preambulu i dva člana i dva poslednja koja su stigla istovremeno - jedan primerak je direktno dostavjen Patrijaršiji, a drugi je upućen preko mitropolita crnogorsko primorski Joanikija.

Ta dva predloga takođe se pomalo razlikuju, rekli su Tanjugu izvori bliski Crkvi.

Temeljnim ugovorom se sa određenom verskom zajednicom preciziraju pitanja imovine, njenog statusa i prodaje, ali i utvrđuje koji su verski praznici i državni.

Porfirije: Sinod daje stručno mišljenje

Nakon izjave premijera Zdravka Krivokapića da je temeljni ugovor sa SPC tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, te da je Vlada Crne Gore spremna da ga potpiše i da on očekuje odgovor, patrijarh Porfirije mu je 11. avgusta ove godine odgovorio.

Patrijarh Porfirije obavestio je, naime, Krivokapića da je predložene izmene temeljnog ugovora uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima poslednju reč po ovom pitanju.

U Crnoj Gori sve verske zajednice imaju potpisan temeljni ugovor, osim Srpske pravoslavne crkve.

Ugovor ima 20 tačaka. U preambuli se priznaje kontinuitet Crkve od 1912. godine, odnosno od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije.

Najveća izmena ugovora koju je unela crnogorska vlada u odnosu na pethodno dogovoreni, a koji nije prošao u Vladi Crne Gore je u delu u kojem se govori o državnim praznicima.

U prethodno usaglašenom ugovoru za državne praznike su predloženi verski datumi kada se svetkuje i Sveti Petar Cetinjski, Sveti Simeon Dajbabski...

U verziji koja je pred Sinodom danas, verski praznici koji su i državni regulisani su Zakonom o državnim i drugim praznicim - poput Božića i Uskrsa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa