Region

Ustavni sud BiH: Neustavna odredba da su šume vlasništvo Republike Srpske

Komentari

Autor: RTRS

23/09/2021

-

20:05

Ustavni sud BiH: Neustavna odredba da su šume vlasništvo Republike Srpske
Ustavni sud BiH: Neustavna odredba da su šume vlasništvo Republike Srpske - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u delu u kojem se navodi da su šume vlasništvo RS, javila je Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

"S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rešavanje pitanja državne imovine dok se to ne reši odgovarajućim zakonom na nivou BiH", izjavio je agenciji Srna registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.  

Govoreći o zahtevu predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltije za rešavanje spora između Ministarstva civilnih poslova u Savetu ministara i federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova u predmetu sticanja državljanstva BiH i Federacije BiH pokrenutom prema zahtevu državljanina Egipta A.G, Mijan je pojasnio da su rešenja ova dva organa bila oprečna.

On je pojasnio da je federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo zahtev za prijem u državljanstvo, jer se radi o osobi koja predstavlja opasnost za bezbednost po BiH, dok je suprotnog mišljenja bilo Ministarstvo civilnih poslova u Savetu ministara.

"Ustavni sud je spor rešio na taj način što je zaključio da je odluka Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa zakonima koji regulišu pitanja državljanstva, a samim tim i sa Ustavom BiH", naveo je Mijan.

On je dodao da su na sednici bile još neke odluke iz apelacione nadležnosti iz ocene ustavnosti, te da će uskoro biti saopštenje sa sednice sa više detalja.

Dodik: U Srpskoj poništiti sve neustavne odluke

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas donosioce odluka u Republici Srpskoj da se okupe i u Narodnoj skupštini ponište sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Komentarišući to što je Ustavni sud BiH utvrdio da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH i ranije odluke na štetu Srpske, Dodik je poručio da je krajnje vreme da Parlament Srpske zaseda i poništi sve neustavne odluke i da Srpska hoće da prihvati dejtonsku BiH, prenosi RTRS.

"Hoćemo da kažemo da nas ne zanima nikakav visoki predstavnik, pogotovo ovaj koji se lažno predstavlja i koji bi donosio neke odluke. Vidim da danas on piše neko pismo, da on nešto traži, šta on ima sa platama, šta on im s tim stvarima. Neka to rešava u svojoj zemlji, a ne kod nas", rekao je Dodik.

Tanjug/Zoran Žestić

 

On je pozvao građane Srpske da "shvate ozbiljnost situacije".

Briselske diplomate i sarajevska politika "ne mogu da prave zemlju, jer u takvoj BiH mi nećemo da budemo, poručio je Dodik. 

"Briselske diplomate se uvek nešto žure. Uvek guraju svoje. Uvek je bilo da ono što je ranije naznačeno u Sarajevu, tako i bude na kraju, pa nam samo ispostave zahtev. U takvoj BiH mi nećemo da budemo", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa