Region

Učiteljica u Sloveniji dobila otkaz jer je odbila vakcinaciju i testiranje na koronavirus

Komentari

Autor: Index

24/09/2021

-

23:05

Učiteljica u Sloveniji dobila otkaz jer je odbila vakcinaciju i testiranje na koronavirus
Učiteljica u Sloveniji dobila otkaz jer je odbila vakcinaciju i testiranje na koronavirus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Učiteljici u jednoj osnovnoj školi u Mariboru uručeno je rešenje o prestanku radnog odnosa jer je odbila vakcinaciju i testiranje na koronavirus – što je prvi takav slučaj nakon što je vlada u Sloveniji pooštrila mere.

Kako su danas preneli slovenački mediji, njoj je od početka školske godine bio privremeno zabranjen rad jer je odbijala nedeljno testiranje i nošenje maske u učionici, a sada joj je uručen i otkaz. Na rešenje o prestanku radnog odnosa ima pravo žalbe u roku od dve nedelje, piše Index.

Direktorka škole Katja Pregl izjavila je za list Večer da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obveza, budući da je odbijala nošenje maske u zatvorenom prostoru i nije ispunjavala tzv. PCT pravila (preležana bolest, cijepivo, testiranje).

Slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar kazao je da PCT pravilo koje je restrikcijama odredila vlada već daje rezultat jer je poslednjih dana broj novozaraženih u stagnaciji.

Uvodi se obavezna vakcinacija za sve državne službenike koji nisu imali koronu

Zaposleni u užem delu državne uprave moraju, ukoliko nisu preležali koronavirus u poslednjih šest meseci, obvezno da se vakcinišu prvom dozom do 1. oktobra, a drugom najkasnije do 1. novembra. Ako to ne učine neće moći da rade u službenim prostorijama. 

Protiv te odluke vlade oglasilo se više sindikata zaposlenih u državnoj upravi, a nakon što su procenu ustavnosti te odluke podneli sindikati policajaca, na ustavni je sud došlo još više od 200 predloga da se vladina mera proglasi neustavnom, prenose mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa