Region

Fon der Lajen: BiH i ceo Zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

18:28

Fon der Lajen: BiH i ceo Zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji
Fon der Lajen: BiH i ceo Zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon svečane ceremonije otvaranja mosta na reci Savi, između BiH i Hrvatske, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je poručila da BiH i celi Zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji i da su, kako je kazala, "zajednički priioriteti za budućnost jasni".

Sada, kazala je, moramo raditi na izgradnji zajedničke budućnosti.

Fon der Lajen je poručila da je jasno da region mora izgraditi najvažaniji most - most pomirenja i poverenja.

"Nadam se da ćete doći do tog mosta. To je naš dug prema žrtvama iz prošlosti. Dugujemo to budućim naraštajima da taj san postane realnost", navela je i dodala da: "Lideri u svojim agendama moraju imati interese građana. Potrebne su reforme. Uveravam vas, spremni smo s vama zajednički prolaziti kroz svaki korak kao prijatelji i partneri".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da danas otvoreni most između BiH i Hrvatske simbolizuje vrednosti koje povezuju - zajedništvo, odgovornost, poverenje, međusobno uvažavanje i poštovanje i želja da komuniciramo bez ometanja, da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja.

Tanjug/AP Photo

 

 

Najavio je da će naredne godine biti otvoren i most kod Gradiške.

"Mi želimo da iskoristimo ovu priliku da jačamo odnose s BiH. Imamo hiljadu kilometara dugu granicu koja nas ne razdvaja već povezuje. Rekao sam da Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH jer znamo koliko je bitno da budemo povezani" rekao je Plenković.

To, međutim, kazao je ne znači da nećemo zajedno sarađivati na području ilegalnih migracija i svih drugih pitanja.

Kazao je kako se zalažu i podržavaju napore svih političkih stranaka u BiH da se iznađe rešenje za izmene Izbornog zakona koji neće Hrvate dovesti u situaciju da nemaju legitimnog predstavnika u najvišoj instituciji u BiH.

Predsedavajući Savetu ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je ovo veoma važan investicioni projekat za obe zemlje.

“Pokazali smo da imamo dovoljno znanja, veština i hrabrosti da zajednički projektujemo, gradimo i finansiramo ovako važan projekat", rekao je Tegeltija.

Ocenio je da je reč o mostu koji nije važan samo za BiH i Hrvatsku, već za sve zemlje koje su oslonjene na panevorpski put i koridor 5C.

Rekao je i da je želja za povezivanjem mnogo veća od čelika i betona.

"Ovaj most će biti jedan od najsnažnijih simbola povezanosti država”, rekao je Tegletija, prenela je sarajevska N1 tv.

Komentari (0)

Evropa