Region

Dodik pozvao opozicione stranke u RS na razgovore u cilju očuvanja jedinstva

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

17:50

Dodik pozvao opozicione stranke u RS na razgovore u cilju očuvanja jedinstva
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci, da postoji saglasnost da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske povuku ranije date saglasnosti u tri oblasti - odbrana, indirektni porezi i VSTS i pozvao lidere opozicionih stranaka na razgovor.

Dodik je rekao da bi nakon toga, u periodu od šest meseci trebalo da bude uređena normativna oblast, tako što će biti doneseni novi zakoni koji neće biti protiv Ustava BiH i Ustava Republike Srpske.

"Ta rešenja nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog sporazuma koji reguliše pitanje vojske, nisu protiv Dejtona bez obzira koliko neki nastojali da prikažu da jesu. Kada je reč o drugom setu, koji se odnosi na indirektne poreze, mi ne pravimo revolucije, samo Ustav vraćamo na teren", rekao je Dodik, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

On je poručio da je Republika Srpska spremna da "harmonizuje neke stvari", ali da nije spremna da prihvati da ono što je nadležnost Republike, a finansije to jesu, budu na štetu Srpske i da ona gubi desetine milione maraka godišnje.

profimedia

 

Kada je reč o VSTS, Dodik je rekao da je taj savet formiran putem nasilja visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bez ikakvih saglasnosti. Ponovio je da je pravosuđe u nadležnosti Republike.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, pozvao je opozicione partije u Republici Srpskoj na razgovore u cilju očuvanja srpskog jedinstva.

"Ja ih pozivam na ono što svi nosimo u sebi, a to je patriotski osećaj za Republiku Srpsku. To znači danas biti okupljen oko odbrane naše ustavne pozicije, a ako niste tu onda ste pristali da urušite taj patriotizam i ne možete da računate da pripadate toj ekipi ili tom broju ljudi", rekao je Dodik.

Predstavnici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj potvrdili su i na današnjem sastanaku da Republika Srpska ne zadire u ustavni sistem BiH zahtevom za vraćanje nadležnosti sa nivo BiH i da je potrebno vratiti data ovlašćenja za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Sastanku, koji je održan u zgradi Vlade Republike Srpske, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SP-a Petar Ðokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa