Region

Dodik: Važna poruka Saveta bezbednosti UN, BiH nema visokog predstavnika

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

14:25

Dodik: Važna poruka Saveta bezbednosti UN, BiH nema visokog predstavnika
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska dobila važnu poruku od Saveta bezbednosti - da BiH nema visokog predstavnika.

Ocenio je da je Savet bezbednosti juče bio na strani međunarodnog prava.

"Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Šmit. Ako nije prepoznat po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN, onda ne može biti prepoznat ni ovde. Čudi me da je čovek tog političkog iskustva sebi na kraju mogao da dopusti ovakvu blamažu", rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska nije pobedila u Savetu bezbednosti UN, već da je zadovoljna što je na tom mestu pobedila istina.

Dodik je rekao da će Republika Srpska naći mehanizam da tuži Kristijana Šmita za lažno predstavljanje i da će to pokušati u njegovoj zemlji - Nemačkoj.

"Privrženi ustavnom uređenju BiH"

Dodik je rekao i da Republika Srpska ostaje privržena ustavnom uređenju BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda i da svojim aktivnostima u vezi povratka nadležnosti želi da ispravi sve zloupotrebe iz prošlosti.

"Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju Dejtonski sporazum", rekao je Dodik.

Naglasio je da je Srpska posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka.

"Naše pozivanje na ustavni poredak nije nikakvo razvlašćivanje. Srpska u nastojanju da učini BiH stabilnijom i uspešnijom pokušava da ispravi zloupotrebe iz prošlosti. Izgubila se svaka nada da će to uraditi neko iz Sarajeva ili međunarodne zajednice", precizirao je Dodik na konferenciji za novinare, prenela je RTRS.

Istakao je da Republika Srpska nema nameru da destabilizuje BiH.

"Mi nemamo nameru da vodimo neki rat, ali nećemo odustati od naših ustavnih prava", rekao je Dodik.

Naglasio je da je BiH upala u svoju najveću institucionalnu krizu.

"Republika Srpska nigde ni jednim slovom nije prekršila Ustav BiH. Mi želimo Ustavni poredak, ali institucije BiH ruše taj Ustav. Mirovni sporazum postignut u Dejtonu na najbolji način napravio je balans između prava i obaveza, a sve posle toga pogrešno je urađeno", naveo je Dodik.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć jednoglasno rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i u kojoj se ne pominje visoki predstavnik.Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti sinoć je usaglašena rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra, preneo je RTRS. Produženje misije podržale su u svojim istupanjima predstavnici Francuske i Velike Britanije.

Komentari (0)

Evropa