Region

U Hrvatskoj prvi put registrovan delta plus soj koronavirusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/11/2021

-

08:28

U Hrvatskoj prvi put registrovan delta plus soj koronavirusa
U Hrvatskoj prvi put registrovan delta plus soj koronavirusa - Copyright EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Ivana Pavić Šimetin potvrdila je da je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj delta plus soja koronavirusa.

Ona je za HRT rekla da je u Čakovcu zabeležen prvi slučaj delta plus soja, prenosi portal Indeks.

Ističući da je to soj koji se mnogo brže i lakše prenosi, ona je ponovila da je jedina opcija za sve vakcinacija.

Otkriven u Velikoj Britaniji

Mutaciju delta varijante prate zdravstveni zvaničnici jer najnoviji podaci ukazuju na to da šest odsto svih genetski sekvenciranih slučajeva pripada novom soju, prenosi BBC.

Soj AY.4.2, koji neki nazivaju i AY.4.2 ili "delta plus", prvo je otkriven u Velikoj Britaniji kao jedna od 45 podvrsta delte, a prema Univerzitetu Koledž London, novi soj je možda 10 do 15 odsto zarazniji nego originalni delta soj.

"Ova podvrsta je postala sve češća u Velikoj Britaniji poslednjih meseci, a postoje i neki dokazi da možemo imati povećanu stopu rasta zaraženih", saopštila je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Iako bi AY.4.2 mogao da bude najzarazniji soj koronavirusa od početka pandemije, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će on uspeti u većoj meri da izbegne dejstvo trenutnih vakcina.

"Savet za javno zdravlje je isti za sve trenutne varijante. Vakcinišite se i javite se za treću ili dodatnu dozu čim steknete uslov za to. Nastavite da budete oprezni.

Nosite masku u zatvorenim prostorima i, kada se sastajete sa ljudima u zatvorenom, otvorite prozore i vrata da biste provetrili prostoriju. Ako imate simptome uradite PCR test i izolujte se kod kuće dok ne dobijete negativan rezultat", rekla je dr Dženi Haris, izvršna direktorka UKHSA. 

Novi mutirani oblik koronavirusa mogao bi brže i lakše da se širi od običnog delta soja, saopštili su britanski stručnjaci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa