Region

Ðukanović: Ako EU zaboravi Zapadni Balkan, biće sve više netolerancije i konflikata

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2021

-

16:13

Ðukanović: Ako EU zaboravi Zapadni Balkan, biće sve više netolerancije i konflikata
Ðukanović: Ako EU zaboravi Zapadni Balkan, biće sve više netolerancije i konflikata - Copyright Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

"Ukoliko EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući, kakav je Zapadni Balkan, to će generisati sve veći nivo netolerancije i konflikata", rekao je predsednik Milo Ðukanović u Budimpešti posle sastanka sa mađarskim predsednikom Janošom Aderom.

Ader je naveo da je od čelnika EU ranije i sada zatražio da podrže evrointegracijske procese Zapadnog Balkana i da ih ubrzaju.

"Nažalost, konstatovali smo da su prethodne godine bile veoma sušne kada je u pitanju politika proširenja. To je, na jedan način, iznenađenje, s obzirom na to da je politika proširenja dugo  ocenjivana kao najuspešnija politika EU. Sada na korak do završetka procesa ujedinjenja Evrope, došlo je najpre do zamora o kojem se dugo pričalo u EU, a nakon toga je i do prećutnog usporavanja tog procesa", kazao je Ðukanović, preneo je portal RTCG.

profimedia

 

To je, kako je naveo, za posledicu imalo pad evro-entuzijazma i reformskog entuzijazma u regionu.

"Za posledicu smo dobili geopolitička interesovanja za Zapadni Balkan trećih zemalja, koje, logično, koriste prazan prostor", dodao je crnogorski predsednik.

"EU da postavi jasne kriterijume"

Evropska unija bi trebalo da ubrza svoj proces proširenja na region Zapadnog Balkana, izjavio je danas mađarski predsednik Janoš Ader.


"Evropska unija treba da postavi jasne kriterijume i rokove, i da održi efikasne pregovore", poručio je  Ader na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim predsednikom, prenosi mađarska agencija MTI.

Govoreći o jučerašnjem sastanku grupe "Bukurešt devet", koju čine najistočnije članice NATO-a, Ader je poručio da NATO treba da nastavi da se fokusira na "izazove sa juga", kao što su terorizam, migracije i "politički vakuum na Zapadnom Balkanu nastao kao rezultat prekida procesa evropskih integracija".

Mađarski predsednik navodi da u uslovima kada je "politika proširenja EU izgubila kredibilitet", kriza od korona virusa i ekonomske poteškoće mogu povećati socijalne tenzije.


"Ako, pored toga, imamo i etničke tenzije, to bi moglo postati izvor ozbiljne političke napetosti i rizika po nacionalnu bezbednost", poručio je Ader, dodajući da je zbog toga zatražio od nove američke administracije da posveti veću pažnju Zapadnom Balkanu i da je pozvao EU da ubrza proces integracije.

Naveo je i da EU nije zatvorila nijedno poglavlje u okviru pristupnih pregovora sa Crnom Gorom od 2017. godine, što, kako je ocenio, ne može da se nazove napretkom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa