Region

Milorad Dodik se u Ankari sastao sa turskim predsednikom

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

16:51

Milorad Dodik se u Ankari sastao sa turskim predsednikom
Milorad Dodik se u Ankari sastao sa turskim predsednikom - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan primio je danas u Ankari srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, saopšteno je na zvaničnom tviter nalogu šefa turske države. Dodik je juče rekao da će sa turskim predsednikom razgovarati o situaciji u BiH.

On je posle susereta sa specijalnim američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom u Sarajevu, rekao da će sa Erdoganom otvoreno govoriti o aktuelnoj situaciji u BiH, jer ga, kako je rekao, ceni kao velikog lidera, velike nacije. Dodik je uveren da je Erdogan do sada dobijao jednostrane informacije iz BiH.

Očekuje se da će Dodik predsedniku Turske predočiti inicijativu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o zajedničkom susretu predstavnika sva tri naroda u BiH i predsednika Turske, Srbije i Hrvatske, koju je, međutim, odbio lider SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović, koji sa šefom turske države ima veoma bliske odnose, nedavno je boravio kod Erdogana, a sinoć je . potvrdio da se protivi zajedničkom sastanku koji je inicirao Milanović.

On je potvrdio da Erdogan ima dobre odnose sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pa i sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ocenivši da je turski predsednik čovek "kojem to polazi za rukom".

Izetbegović je ideju Milanovića nazvao "tri velika brata" i istakao da na to ne treba pristati, da on nije pristao, ali nije rekao i zašto.

Erdogan je u nedelju u razgovoru sa BiH dijasporom u Turskoj rekao da će uskoro boraviti u jednodnevnoj poseti Srbiji ili će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Tursku.

Istakao je da je tokom njegove avgustovske posete Sarajevu srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

"Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje uticaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rešavanje problema", rekao je Erdogan, preneo je turski dnevnik Hurijet.

Prema njegovim rečima, posredovaće ako su na to spremna i preostala dva člana Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, sa koima će se, kako je rekao, takođe sastati ovih dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa