Region

Tegeltija: Današnja BiH ne odgovara Dejtonskom sporazumu

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

11:12

Tegeltija: Današnja BiH ne odgovara Dejtonskom sporazumu
Tegeltija: Današnja BiH ne odgovara Dejtonskom sporazumu - Copyright Prinstcreen YouTube/ATV

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija ocenio je da je opšti okvirni sporazum za mir, koji je potpisan u Dejtonu 1995. godine kao međunarodni ugovor kojim je uspostavljen mir i dogovorena današnja BiH, ostao nepromenjen kao dokument, ali da mu današnja stvarnost u BiH ne odgovara.

Tegeltija je za Srnu, povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekao da je današnja stvarnost u BiH kreirana proizvoljnim odlukama OHR, raznim nametanjima, prisilnom centralizacijom i otimanjem nadležnosti od Republike Srpske, prenosi RTRS.

On je istakao da je takvom implementacijom do te mere izvitoperen Dejtonski sporazum da su pojedina cela poglavlja sporazuma besmislena, jer se više nemaju na šta primeniti.

Tegeltija je naveo da su najočitiji primer vojni aspekti sporazuma, koji su u vreme potpisivanja bili njegov najznačajniji deo, a danas suštinski nemaju na šta da budu primenjeni jer podrazumevaju postojanje tri vojske u BiH.

"Očito je da su Bošnjaci podržani OHR-om i stranim faktorom tretirali Dejtonski mirovni sporazum kao prelazno rešenje na putu centralizacije BiH putem njegovog izigravanja, dok su Srbi, Hrvati, Republika Srpska sa dobrom verom pristupili tom sporazumu", smatra Tegeltija.

On je istakao da je reset u Dejtonske okvire nužan da bi BiH mogla biti funkcionalna zemlja.

Sutra se navršava 26 godina od kada je u Dejtonu potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Tim sporazumom stvorena je BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa