Region

Cvijanović: Slanje pisama i pretnje nisu formula za uspeh, potreban dijalog svih nivoa vlasti u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

15:51

Cvijanović: Slanje pisama i pretnje nisu formula za uspeh, potreban dijalog svih nivoa vlasti u BiH
Cvijanović: Slanje pisama i pretnje nisu formula za uspeh, potreban dijalog svih nivoa vlasti u BiH - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da slanje pisama i pretnje nisu formula za uspeh i ukazala na potrebu razgovora svih nivoa vlasti u BiH.

Cvijanović je istakla da je potreban ozbiljan dijalog, razgovor između svih nivoa vlasti u okviru BiH, posebno dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, sigurna da se tada može doći do rešenja.

"Slati pisma i pretiti nije formula za uspeh. Nikada nije bilo i neće biti", rekla je Cvijanović, komentarišići pismo koje je državni sekretar Entoni Blinken uputio članovima Predsedništva BiH.

Prema njenim rečima, to nije nikakva pokretačka snaga i nije nešto što može nekoga da podstakne ili da uplaši.

Spremnost da se rešavaju problemi

"Ovde treba zauzeti sasvim jedan drugačiji kurs kad je u pitanju međunarodni faktor", kazala je Cvijanović, prenela je Srna.

Dodala je da taj međunarodni faktor treba da razume da u BiH postoje silni problemi, da postoji spremnost što se tiče Republike Srpske da se oni rešavaju i prevazilaze, da su ovde još vrlo ozbiljni, osetljivi politički trenuci gde se pojedini narodi, i Hrvati i Srbi, bore za ono što im je ustav dao, a ne mogu nikako to da realizuju.

Kada je reč o Republici Srpskoj, pojasnila je, da su to ustavne nadležnosti, a sa hrvatske strane legitimno predstavljanje.

"Mi te stvari treba da rešavamo unutrašnjim dijalogom, niti će nama pomoći niti odmoći bilo čije sankcije", istakla je ona.

Što se tiče stranaca i njihovog učešća, ona je ocenila da bi ovde bilo daleko bolje da su oni sastavni deo dobrih davanja, dobrih usluga da bi se ovde mogli dogovoriti na unutrašnjem planu.

"Ovde je suštinski važno da se mi pozabavimo da utvrdimo šta su naši prioriteti, vidimo kako možemo da obezbedimo bolji ambijent i na koji način možemo da živimo jedni s drugima, jedni pored drugih da niko nikom ništa ne oduzima. To je sređena i zadovoljna država", zaključila je Cvijanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa