Region

Politička kriza u Severnoj Makedoniji: Ostaje li Zaev - presudiće albanska stranka koja koketira sa vlašću i opozicijom

Komentari

Autor: N. Zdravković

22/11/2021

-

18:05

Politička kriza u Severnoj Makedoniji: Ostaje li Zaev - presudiće albanska stranka koja koketira sa vlašću i opozicijom
Politička kriza u Severnoj Makedoniji: Ostaje li Zaev - presudiće albanska stranka koja koketira sa vlašću i opozicijom - Copyright EPA/VASSIL DONEV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon lokalnih izbora održanih krajem oktobra, Severna Makedonija došla je do političke krize iz koje se, barem zasad, i dalje ne vidi izlaz. Premijer Zoran Zaev podneo je ostavku, a zvanično bi sa čela Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) mogao da se povuče u utorak. Da li će u vrhu vlasti u ovoj zemlji doći do prestrojavanja i dalje nije poznato, a presudan "tas na vagi" mogla bi da bude albanska partija Alternativa.

Zaev je, podsetimo, podneo ostavku 31. oktobra na funkciju premijera i lidera SDSM, čime su se obistinile njegove najave da će se povući ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi na lokalnim izborima. Ipak, organi ove stranke odlučili su 9. novembra da se ovo odloži sve do "stabilizacije zemlje", a jedan od argumenata je bila mogućnost da Severna Makedonija u decembru počne pregovore sa EU. 

Nakon najave ostavke i činjenice da opozicija nije uspela da izglasa nepoverenje Vladi u Sobranju, Zaev je krenuo u akciju jačanja još vladajuće većine. Sastanak je održao sa predsednikom opozicione albanske partije Alternativa Afrimom Gašijem, koja zapravo trenutno pregovara i sa jednom i sa drugom stranom i koja bi mogla da reši aktuelnu makedonsku krizu.

Odnos snaga u parlamentu i poraz na izborima

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u julu 2020, koalicija SDSM "Možemo" osvojila je 46 mandata, dok je VMRO-DPMNE imao 44 od mogućih 120 mandata.

Najveća albanska partija DUI tada je osvojila 15 mandata, koalicija Alijansa za Albance - Alternativa 12, partija Ljevica dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

Pregovori o formiranju većine trajali su više od mesec dana, a parlament je u avgustu, sa 62 glasa za, izglasao novu vladu na čelu sa Zaevim u čiji su sastav ušli političari iz SDSM i DUI.

Nakon drugog kruga lokalnih izbora za gradonačelnike održanog 31. oktobra ove godine, lider najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski proglasio je "ubedljivu pobedu" u Skoplju i više od 20 opština, među kojima su Bitolj, Ohrid i Đevđelija. 

Wikipedia.org/Dvacet

 

Nezavisna kandidatkinja Daniela Arsovska, koju podržava VMRO, pobedila je Šilegova iz vladajuće stranke, a ovakav izborni neuspeh naterao je Zaeva da podnese ostavku na funkciju premijera i mesto lidera SDSM. Ipak, odluku da Zaev odloži ostavku jednoglasno su doneli Izvršni i Centralni odbor SDSM, koji su ga ovlastili da pregovara o povećanju skupštinske većine. 

U međuvremenu, lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je objavio da ima parlamentarnu većinu, ali u poslednjem trenutku pre glasanja o nepoverenju Vladi, jedan od poslanika na koje je računao Mickoski navodno promenio mišljenje.

Rezultat na lokalnim izborima doveo je Severnu Makedoniju u neku vrstu neizvesnosti, ocenio je ranije za Euronews Srbija urednik Nezavnisnog vesnika Ljupčo Popovski. Kako je tada rekao, niko ne zna da li će se sadašnja koaliciona struktura održati ili će se formirati neka nova većina u skupštini. 

"Sigurno da Makedonija ulazi u neku vrstu neizvesnosti, jer mislim da ni opozicija ne želi da odmah sada preuzme vlast jer ima nekoliko problematičnih situacija koje treba savladati u veoma kratkom roku", rekao je on.

Alternativa - ključan tas na vagi

Albanska partija, koja je u ovom trenutku i dalje u opoziciji, nalazi se u situaciji da bi mogla prevagom na jednu ili na drugu stranu da reši političku situaciju u zemlji. Lider Alternative Afrim Gaši sastao se za Zaevim 19. novembra sa kojim je razgovarao o mogućnosti priključivanja poslanika ove partije parlamentarnoj većini i  njihovom ulasku u Vladu.

Nakon susreta, Zaev je istakao da je otvoreno nekoliko pitanja, koja će biti razmotrena u toku vikenda.

"Mi smo pozvali Alternativu da bude deo Vlade. Pred nama su redovni, a ne vanredni parlamentarni izbori. Razgovore nastavljamo naredne sedmice", rekao je Zaev, prenosi RSE.

Gaši je, sa druge strane, izjavio da će o pozivu Zaeva diskutovati organi te partije.

"Imali smo otvorenu diskusiju i ubeđen sam da ćemo doneti najbolju odluku za sve nas. Imajući u vidu ozbiljnost političke situacije u zemlji, Alternativa ima obavezu da razmotri poziciju Zaeva na koji načinu se može prevazići ova kriza", rekao je Gaši.

Zaev je najavio da će, ukoliko se sastavi nova parlamentarna većina, podneti ostavku kao lider SDSM, nakon čega će se na novom kongresu izabrati novi predsednik partije koji će ujedno dobiti mandat za sastav nove vlade. Zaev je već najavio da će Centralni i Izvršni odbor stranke u utorak konstatovati njegovu ostavku.

Šta može da se očekuje, politički analitičar iz Severne Makedonije Petar Arsovski za Euronews Srbija kaže da ćemo to saznati sutra. Kako kaže, ono što je moglo da se vidi iz medija, u vezi sa pregovorima sa Alternativom, ton je pozitivan.

"Više pričaju oko EU i NATO nego oko svojih dilema oko koalicije, tako da mislim da možemo da zaključimo da politička volja postoji da oni napreduju", rekao je Arsovski.

Tanjug AP

 

Alternativa je takođe za utorak zakazala predsedništvo, kaže Arsovski i dodaje da misli da je to "nešto koordinirano".

"Mislim da je to nešto koordinirano da bi oni zajedno objavili da prave koaliciju, a i da počinje postupak za izbor naslednika Zaeva. Koliko smo razumeli Zaeva iz medija on planira da ostane do kraja godine da bi se taj proces završio i onda kad se završi proces izbora njegovog naslednika, onda bi taj bio i novi mandatar", rekao je on.

Četiri poslanika bila bi zapravo za Zaeva "zlata vredna" jer je SDSM, kako piše "Dojče vele", nakon raskola sa takođe jednom malom albanskom partijom Besa, u egalu sa opozicijom. Čini se da oba tabora imaju po 60 poslanika, ali je zapravo moguće i da vlast ipak ima 61, a reč je o Kastriotu Redžepiju, poslaniku Bese koji je sprečio pad Vlade tako što se nije pojavio na glasanju, pa opozicija nije imala kvorum.

"Nakon susreta sa premijerom, Alternativa je jednom nogom u Vladi, a drugom nogom je usamljena u opoziciji. Zašto usamljena? Zato što je susretom sa Zaevim izneverila političke partnere sa kojima je pokušala da ruši Vladu“, ocenio je za DW analitičar Sefer Selimi.

Kako piše "Politika", po drugom scenariju Alternativa i dalje pregovara sa VMRO-DMNE i Mickovskim i traži rešenje da se obori vlada i raspišu novi parlamentarni izbori.

Arsovski objašnjava da ukoliko se Alternativa i SDSM ne dogovore, onda se automatski ide na nove izbore. Ukoliko do dogovora dođe, varijabla bi bio pomak sa Bugarskom, te bi od toga moglo da zavisi i vreme održavanja izbora. 

Zaev smatra da bi bilo logično da SDSM ponovo dobije mandat i predloži novu vladu, a ne da izvrši rekonstrukciju, na šta iz VMRO-DPMNE odgovaraju da "odlazak Zaeva ne znači i odlazak zaevizma".

"Više nego očigledno je da Zaev želi da postavi svoje pijune, koji će sprovesti njegovu politiku ili koji će nastaviti s kriminalom i korupcijom. Zato su rešenje prevremeni parlamentarni izbori", navode iz stranke, prenosi "Politika". 

Ko bi mogao da nasledi Zaeva?

Kongres SDSM zakazan je za decembar kada se može očekivati da ova partija dobije naslednika Zaeva. Istog meseca zakazan je i kongres VMRO-DPMNE, ali je Mickoski jedini kandidat za lidera.

Spekulacije o tome ko bi mogao da bude novi premijer Severne Makedonije postoje od počtka, a kao jedno od imena koje se izdvaja je Dimitar Kovačevski, zamenik ministra finansija i inače prijatelj Zaeva. Na pregovore sa Alternativom, Zaev se pojavio upravo sa njim.

Arsovski kaže da kroz medije prolazi nekoliko imena, među kojima su Kovačevski, Stefan Bogojev i drugi. Ipak, verovatno se ništa neće znati do samih izbora.

"Vidim da SDSM je retko kao do sad disciplinovan uslovno rečeno u saopštavanju tih imena, tako da mislim da ćemo saznati tek kad budu izbori", dodao je.

Inače, pre nego što ode sa funkcije, Zaev se nada da bi mogao da nađe zajednički jezik sa Sofijom koja trenutno blokira početak pregovora Severne Makedonije i EU. Kompromis bi mogao da bude postignut, prema nekim najavama, u decembru, kada bude jasno i ko upravlja Bugarskom u kojoj su, takođe, prošle nedelje održani parlamentarni izbori.

Komentari (0)

Evropa