Region

Povučena ostavka i "nestali" poslanik – nastavak političke krize u Severnoj Makedoniji

Komentari

Autor: Jovan Đurić

12/11/2021

-

20:18

Povučena ostavka i "nestali" poslanik – nastavak političke krize u Severnoj Makedoniji
Povučena ostavka i "nestali" poslanik – nastavak političke krize u Severnoj Makedoniji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Političkoj krizi Severne Makedonije ne nazire se kraj. Premijer Zoran Zaev podneo je ostavku pa ju je zatim odložio. U parlamentu ove zemlje juče je bilo zakazano glasanje o nepoverenju njegovoj vladi. Međutim, nije bilo kvoruma jer se pojavilo 60 poslanika opozicije, a bio im je neophodan 61.

Opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE pokrenula je 8. novembra u skupštini inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, a potpredsednik te partije Aleksandar Nikolovski izjavio je da je uveren kako će poslanici zaista izglasati nepoverenje.

Razvoj situacije je ipak bio drugačiji, pošto se na sednici parlamenta pojavilo 60 poslanika opozicie, a da bi moglo da se glasa o nepoverenju Vladi, to mora da zatraži najmanje 61 poslanik. Opozicija je, tako, ostala kratka za jedan glas, jer je tokom dana nije znalo gde je poslanik Bese Bese Kastriot Redžepi.

Politički analitičar iz Skoplja Petar Arsovski je u razgovoru za Euronews Srbija ocenio da će politička situacija u ovoj zemlji ostati nestabilna.

"Trebalo bi uzeti u obzir da makedonski Ustav zabranjuje novu inicijativu u roku od 90 dana, osim ako je ne podnese 61 poslanik, koliko je opozicija potpisa i imala. Ukoliko vladajuća većina ne objavi neku novu stabilizaciju u najskorije vreme, parlament će ostati na staklenim nogama, što će voditi ka novim izborima", rekao je Arsovski.

Dodaje da je vladajuća većina najavila da će objaviti neki vid stabilizacije danas ili sutra, koja će im možda kupiti neko vreme, i to će odrediti da li oni imaju većinu za kratak ili srednji rok.

Šta se dogodilo sa poslanikom Redžepijem?

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski optužio je juče u toku dana vladajuću koaliciju da je napravila "haos i cirkus od sednice Sobranja", tražio je i da se vidi da li je poslanik Kastriot Redžepi živ i zdrav, ili ga negde drže na silu.

Generalni sekretar Pokreta Besa i makedonski ministar poljoprivrede Arjanit Hodža rekao je da je predsednik stranke Bilal Kasami prijavio policiji Redžepijev nestanak. Nedugo potom, međutim, Redžepi se obratio video-snimkom. 

"Stabilnost i bezbednost države, kao i mir i blagostanje našeg naroda, moraju nam biti najvažniji. Kasami i ostali ne treba da brinu za mene. Siguran sam, na strani sam albanskog naroda i svih građana u Severnoj Makedoniji koji žele mir, stabilnost i demokratiju", rekao je Redžepi. On je još dodao i da će odgovoriti na sva pitanja "čim prođu rizici kojima mu prete neki od članova njegove stranke".

Facebook.com

Kastriot Redžepi, poslanik iz partije Besa

Arsovski podseća da je Redžepi bio prilično aktivan u poslednjoj kampanji stranke Zorana Zaeva, Socijaldemokratske partije Severne Makedonije (SDSM), i da važi za poslanika koji je bliži SDSM-u, nego drugi poslanici Bese.

"Da li je to uticalo na njegovu odluku ili ne, ne znamo. Kruže spekulacije, pa će biti veoma važno da li će se on pojaviti na najavljenom zajedničkom izlaganju sa vladajućom većinom", dodaje Arsovski.

Redžepi se, inače, danas ponovo oglasio na Fejsbuku, i najavio za ponedeljak konferenciju za medije. 

Hodža je, zajedno sa još dvojicom članova Bese, dao ostavku zbog, kako je naveo "kršenja demokratije", rekavši da ni on ni ostali članovi partije nisu bili u kontaktu sa Redžepijem, i da se nada da će zaista sve objasniti u ponedeljak, kako je i obećao.

"Zaev razočaran neispunjenim obećanjima od EU"

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je 31. oktobra preuzeo odgovornost za rezultate lokalnih izbora i podneo ostavku na mesto premijera i predsednika SDSM, što je saopštio na konferenciji za novinare. 

Zaev je time ispunio prethodne najave, jer je uoči izbora rekao da će podneti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi na lokalnim izborima, što se i dogodilo. Pobedu je odnela Danela Arsovka, nezavisna kandidatkinja. 

Arsovski smatra da je Zaev podneo ostavku jer je bio razočaran time što EU nije ispunila obećanja koja su mu dali. 

"Nekoliko puta je EU najavljivala ono što se na kraju nije desilo. Samim tim, te stvari je najavljivao i Zaev, a političku cenu za to je platio on. Mislim da je njegov prvi insinkt bio da više ne bude žrtva EU, a drugi da pokaže da je različit od drugih političara, i da podnosi odgovornost za rezultate", kaže Arsovski.

AP Photo/Yorgos Karahalis

Potpisivanje Prespanskog sporazuma

Dodaje i da je Evropskoj uniji važno da Severna Makedonija pristupi pregovorima za članstvo, a da im je manje važno ko će biti na čelu te zemlje, ali da ipak postoji mogućnost da bi pre želeli Zaeva nego Mickoskog.

"Mislim da su oni agnostici po pitanju domaće politike. Njihov strateški interes je početak pregovora za članstvo, što može da se desi u decembru nakon formiranja vlade u Bugarskoj, a manje im je bitno ko će biti premijer. Možda malu prednost ima Zaev, jer je VMRO-DPNE između dva kruga odbio da koristi ime 'Severna Makedonija', pa se možda međunarodna zajednica uplašila da će ugroziti i Prespanski ugovor", kaže Arsovski. 

Odložena ostavka

Iako su iz opozicije u nekoliko navrata isticali da su uvereni kako će opozicija izglasati nepoverenje Zaevu, i dobar deo makedonske javnosti je tako mislio, stvari sada ipak stoje malo drugačije.

Zaev je 10. novembra izjavio da će ostati na funkciji premijera Severne Makedonije još neko vreme, kako bi "pomogao da se održi parlamentarna većina" i "eventualno je povećao". Sednica Glavnog i Izvršnog odbora SDSM održana je veče pre toga, a Zaev je rekao kako je predloženo da se njegova ostavka odloži.

"Nemam šta drugo da dodam, jer je predsednik Odbora saopštio odluke i odgovorio na sva pitanja. Važno je da se zemlja ne vraća u prošlost svađa kako u zemlji tako i u inostranstvu, da ugrozi proces evrointegracija, naravno da je važno jer smo i dalje u vremenu pandemije, energetske krize, odgovornost svakog građanina, ali i političara i dalje postoji. Dani su pred nama, videćemo", rekao je Zaev.

Kada je najavljeno da će Zaev podneti ostavku, uopšte nije bilo govora o tome da će se izglasavati nepoverenje Vladi, pa verovatno nije u pitanju neka vrsta koordinisanog poteza, smatra Arsovski.

Šta kaže Ustav?

Prema Ustavu Severne Makedonije, u slučajevima kada premijer podnosi ostavku, procedura je takva da parlament mora da glasa kako bi ostavka bila prihvaćena. U trenutnom skupštinskom sastavu, koalicija predvođena Zaevljevom strankom, "Možemo", uz partnere ima tesnu većinu, odnosno 62 od 120 poslanika. 

Od toga, 46 poslanika dolazi iz koalicije "Možemo", 15 poslanika pripada albanskoj stranci DUI, i jedan poslanik Demokratskoj partiji Albanaca.

Da je Parlament prihvatio ostavku Zaeva, pregovori o formiranju nove vlade mogli bi da se vode u okviru većinske koalicije u Parlamentu – na taj način, vlast bi bila i dalje u rukama Socijaldemokrata (SDSM), odnosno partije kojoj i Zaev pripada, i ne bi bilo potrebe za prevremenim izborima. 

Prevremeni izbori teško pre proleća

Podnoseći ostavku i čestitajući suparnicima na pobedi, Zaev je istovremeno naglasio i kako ne smatra da je neophodno da se raspišu privremeni izbori. Dodao je i da će ostati premijer u nekom narednom periodu, kako bi pomogao u reorganizaciji nove vlade.

Suprotno Zaevu mislio je lider glavne opozicione partije, Mickoski, koji je pozvao na prevremene izbore. 

"Vladajuća partija je izgubila legitimitet, i ovo je nova stvarnost. Sada je najbolje da imamo prevremene izbore", rekao je Mickoski, nakon što je proglasio pobedu na lokalnim izborima.

profimedia

Lider opozicione VMRO-DPNE, Hristijan Mickoski

S obzirom na to da je vlast najavila da će napraviti neku većinu, Arsovski smatra da će do toga zaista i doći, i da će se prevremeni izbori odložiti bar do proleća.

"Međutim, ako se do tada ne desi početak pregovora sa EU, ili se ne promeni nešto od onoga zbog čega ih glasači nisu birali, prevremeni izbori su neizbežni", zaključio je Arsovski.

Prethodni izbori u Severnoj Makedoniji su održani 2020. godine, i ukoliko Parlament ne odluči suprotno, naredni će biti tek 2024.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa