Region

"Jedna puška da opali i eto rata": Kakva je situacija u BiH 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2021

-

22:59

"Jedna puška da opali i eto rata": Kakva je situacija u BiH 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma
Vuk Drašković - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

U interesu velikih sila je destabilizacija u regionu i zadržavanje zamrznutog konflikta u BiH, ocenili su gosti emisije Euronews veče predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i Vehid Šehić iz Igmanske incijative.

"Jedna puška da opali, eto rata i ja se toga plašim. Jeste realna opasnost ako svakog dana pričate da rat nije završen. Tačno je da rat nisu započela tri naroda, već njihove vođe. Vojnici sve tri vojske nisu ni želeli da ratuju, oni su u taj rat naterani. Kada se stalno priča da je Bosna pred ratom, da se raspada, da nema te države, onda može da se dogodi da dođe do rata, o tome bi Dodik morao da povede računa, jer bi to značilo kraj Dejtonskog sporazuma. Onda bi se pisao neki novi sporazum u kojem možda ne bi ni bilo RS ili bi bilo drugo ustrojstvo BiH", rekao je Drašković.

On je postavio pitanje zbog čega Rusija i Kina ne priznaju visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita i bave se tim pitanjem u Savetu bezbednosti UN, a nisu pregovarale u Dejtonu. 

"Interes je drugi, da se destabilizuje situacija u BiH, da dovede do nečega o čemu se priča. U interesu velikih sila je da na Balkanu bude stanje zamrznutog konflikta, ni rata ni mira, radi destabilizacije regiona i sprečavanja njegovog evroatlantskog opredeljenja. Narod nema pojma šta piše u sporazumu, jer se Dejtonski sporazum može pročitati na sajtu OHR i to na engleskom jeziku. Niko ne može da pročita na našem jeziku, tu mislim na jeziku koji govore Srbi, Hrvati i Bošnjaci. I tu ima prostora za manipulaciju. Nigde u sporazumu ne piše da je zabranjen referendum o otcepljenju, to je tačno, ali piše i da je BiH celovita dražva, znači nema otcepljenja", poručio je Drašković.

Kako kaže, Dejtonski mirovni sporazun je komplikovan i napravio je komplikovanu BiH. Međutim, on ne znači "crveno slovo" na papiru, dodao je lider SPO.

"Naprotiv, nema nigde zabrane da se menja tekst iz Dejtona ako on vodi pomirenju među ljudima, povećanju demokratije, u tome je funkcija visokog predstavnika. Situacija u svetu je danas veoma napeta i možda se nalazimo u periodu koje podseća na vreme uoči Drugog svetskog rata. Nacionalizmi i populizmi izjedaju Evropu, Tramp je Ameriku doveo na ivicu građanskog rata, i Bajden se bori da izleči SAD".

Drašković smatra da je Zapad sam sebi vezao ruke, jer da bi EU donela neku odluku, mora da se saglase sve države članice.

"Na drugoj strani imate režime u Moskvi i Pekingu, gde se odluke donose brzo, odlučno, munjevito. Ako Putin ili kineski predsednik nešto kaže, sutra je to zakon. Zapada traži proceduru, izjašnjavanje, ali u kritičnim siutuacijama diktature imaju prednost i premoć", ocenio je Drašković.

Vehid Šehić uključio se u emisiju putem video linka iz Tuzle. On je ocenio da se 26 godina posle potpisivanja mirovnog sporazuma u BiH i dalje oseća tenzija.

"Mi smo još zarobljeni u prošlosti i ratu, koji je doneo žrtve na teritoriji BiH, mi i dalje živimo taj rat, jer ga političari koriste za stvaranje kriza. Na politčkoj sceni imamo stranke koje su 90-ih dobile poverenje građana. Oseća se tenzija, građani BiH, obični ljudi, trpe sve ovo sa izgovorom - Neka mi je ovako, samo  da se ne puca", rekao je Šehić.

On se složio sa Draškovićem da je Dejtonski sporazum donet da bi mogao da se menja.

"Imamo pogrešno tumačenje Dejtona. BiH nije državna zajednica. Istina je da je BiH prenela mnoge nadležnosti koje je imala kao republika na entitete. Dejtonski mirovni sporazum je stvoreni da se može menjati", poručio je Šehić.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vjekoslav

26.11.2021 02:59

Vuk je uvek bio glas razuma i nije bio populista

Evropa