Region

Dodik: BiH bi mogla da ostane bez investicione podrške EU

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

18:54

Dodik: BiH bi mogla da ostane bez investicione podrške EU
Milorad Dodik - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelji u Sarajevu poručio da bi BiH zbog nefunkcionalnosti mogla da ostane bez investicione podrške EU i istakao da Republika Srpska ima alternativne mogućnosti.

"Ukoliko ne uspemo da angažujemo ta sredstva, mi imamo alternativne mogućnosti. Mi ćemo održati investicione aktivnosti na tom planu", rekao je Dodik i istakao da problem predstavlja političko uslovljavanje.

Politički lideri BiH, Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se sinoć u rezidenciji šefa Delegacije EU Johana Satlera, gde su razgovarali sa komesarom Varheljijem.

"Dobro bi bilo da povučemo ta sredstva od EU. Ona su svakako kvalitetna, ali ako je to politički motivisano, onda to može da bude problem. EU jeste delovala na taj način da je svaki plasman pa i onaj najmanji uvek politički vezivala za neke političke procese i promene", rekao je Dodik, prenela je radio televizija Republike Srpske.

Dodik je istakao da Varhelji ima dosta informacija o stanju u BiH i naglasio da kod stranaca postoji uverenje da je BiH u najvećoj krizi do sada.

"To nije tačno. BiH je u permanentnoj krizi. Bilo je daleko ozbiljnijih i većih kriza. Zanemaruje se osnovna stvar da BiH ne može da nađe modus i model svog funkcionisanja na način da to ne bude periodično ili permanentno u stalnom zastoju", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Rešiti dva pitanja

Ono što može da deblokira ovu situaciju je da se reše dva pitanja, rekao je Dodik i dodao da je to - rad visokog predstavnika i rad Ustavnog suda BiH.

"U oba slučaja imamo ozbiljne probleme. Prvi je nametnuti zakoni visokog predstavnika koji su promenili politički sistem u BiH i učinili taj sistem antiustavnim. Drugo je odluka Incka koji je nametnuo određeni zakon, a s druge strane to je permanentno delovanje tzv. Ustavnog suda na neustavnim osnovama koji je doneo neke odluke vezane za imovinu tvrdeći da imovina koja je neprikosnoveno dodeljena entitetima nakon Dejtonskog sporazuma i Ustava", kazao je Dodik.

Dodao je da o toj imovini treba ponovo da se odlučuje na nivou BiH na taj način dajući do znanja da je to imovina koja pripada BiH, što naravno nije tačno.

Dodik je rekao da je Srpska predložila rešenje.

"Mi smo predložili da to oni koji su nametnuli i povuku i da nakon toga možemo da razgovaramo u PS BiH o eventualno nekim novim zakonskim rešenjima. Ustavni sud mora da bude rešen, moraju da odu stranci iz njega. Vlasništvo nad Ustavnim sudom mora da pripadne narodima iz BiH, a ne strancima", poručio je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa