Region

SDSM prihvatio ostavku Zorana Zaeva: Sedam dana za prijavljivanje kandidata za predsednika

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2021

-

09:22

SDSM prihvatio ostavku Zorana Zaeva: Sedam dana za prijavljivanje kandidata za predsednika
AP/Boris Grdanoski - Copyright AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni i Centralni odbor Socilajdemokratskog saveza Makedonije (SDSM) prihvatio je ostavku predsednika stranke Zorana Zaeva.

"Centralni odbor je konstatovao ostavku predsesdnika Zaeva", saopštila je portparolka SDSM Bogdanka Kuzevska.

Kako prenosi portal Plusinfo, od danas teče rok od sedam dana za prijavljivanje kandidata za novog predsednika SDSM, a on će biti izabran 12. decembra, na neposrednim izborima.

Najverovatniji kandidat za predsednika stranke je sadašnji zamenik ministra finansija Dimitar Kovačevski, navodi Plusinfo, dodajući da Kuzvska nije potvrdila da je Zaev predložio Kovačevskog, ali da su mediji to saznali iz izvora u rukovodstvu stranke.

Ranije je najavljeno da će novi predsednik SDSM biti i mandatar za sastav nove vlade.

Kuzevska je rekla da će Zaev ostati aktivan član stranke.

Zaev je 31. oktobra saopštio da podnosi ostavku na funkciju premijera i predsednika SDSM, zbog poraza na lokalnim izborima, ali su organi SDSM 9. novembra odlučili da on odloži podnošenje ostavki do stabilizacije zemlje, a jedan od argumenata za odlaganje je mogućnost da Severna Makedonija u decembru počne pregovore sa EU.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Игор Јанев

27.11.2021 12:10

"Северна Македонија" коју користите је лажно име проистекло из нелегалног Преспаског уговора, којим се крше основне норме Повеље УН, укључујући право на самоопределење, самоидентификацију, суверена једнакост држава и немешање у унутрашњу јурисдикцију. Употреба невалидног имена "Северна Македонија" дубоко вређа све часне Македонце, јер се префиксом "Северна" поништава национални идентитет једног народа и нације. Обавезна употреба деноминатора "Северна" erga omnes претставља елемент етоницида.

Evropa