Region

Hrvatski policajci udaljeni s dužnosti zbog nasilja i okrutnosti nad migrantima

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

20:16

Hrvatski policajci udaljeni s dužnosti zbog nasilja i okrutnosti nad migrantima
Hrvatski policajci udaljeni s dužnosti zbog nasilja i okrutnosti nad migrantima - Copyright Screenshot/AP via Lighthouse Reports

veličina teksta

Aa Aa

Prvostepeni disciplinski sud MUP-a u Osijeku izrekao je u prvom stepenu kaznu uslovnog prestanka radnog odnosa trojici policajca interventne jedinice, koji su učestvovali u nasilju nad migrantima na granici sa BiH zbog čega su početkom oktobra udaljeni s dužnosti, saopšteno je danas iz MUP-a Hrvatske.

Uslovni prestanak radnog odnosa znači da im je dat rok u okviru kojeg ne smeju napraviti nikakvu drugu povredu radne discipline, ali odluka još nije konačna jer sve stranke u postupku imaju pravo na žalbu drugostepenom disciplinskom sudu u sedištu Ministarstva, prenosi Hina.

Trojica policajaca još neće moći da se vrate na posao jer su početkom oktobra, kad se u javnosti saznalo za taj slučaj, udaljeni s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

S dužnosti su udaljeni 8. oktobra i protiv njih pokrenut je disciplinski postupak nakon što je u medijima objavljen snimak na kojoj maskirane osobe odevene u delove policijske uniforme tuku migrante na granici s BiH.

Screenshot/AP via Lighthouse Reports

 

Direktor policije Nikola Milina tada je izvestio da su trojica policajaca udaljeni s dužnosti i da protiv njih sledi disciplinski postupak, a nakon što je radna grupa otkrila da su na snimku službenici interventne policije.

Njihovo ponašanje ocenio je kao težu povredu službene dužnosti koja ozbiljno šteti ugledu policije. Tada je utvrđeno da je reč o trojici policajaca koji su "postupali" u radno vreme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme, kazao je Milina.

Mučili i tukli migrante

Podsećamo da je na objavljenom snimku utvrđeno da su pripadnici specijalne policijske jedinice tukli migrante, pa su trojica interventnih policajaca iz Istre koji su dodeljeni kao ispomoć karlovačkoj policiji suspendovana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, saopštili su nadležni.

Pritužbe na nasilje hrvatske policije prema migrantima i izbeglicama traju pet godina, a ovo je prvi put da su hrvatske vlasti potvrdile da je reč o policajcima i oni su u oktobru suspendovani, zbog, kako je saopšteno, nanošenja ugleda službi.

Printscreen/Twitter Lighthouse Reports

 

Uznemirujući kadrovi na kojima maskirane osobe s fantomkama na glavi udaraju izbeglice palicama kakve imaju pripadnici interventne policije i nasilno ih usmeravaju preko rukavca Korane s teritorije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine objavili su holandska istraživačka novinarska mreža Lajthaus Reports i neki od evropskih medija koji učestvovali u istraživanju.

Snimci potiču iz juna i napravljeni su tokom osmomesečnog novinarskog istraživanja u kojem je učestvovala ekipa hrvatskog RTL s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lajthaus Reports iz Holandije, švajcarskog SRF Rundschaua, nemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa