Region

Hrvatski Ilon Mask predstavio Neveru, automobil od dva miliona evra

Komentari

Autor: Euronews

01/06/2021

-

23:27

Hrvatski Ilon Mask predstavio Neveru, automobil od dva miliona evra
Hrvatski Ilon Mask predstavio Neveru, automobil od dva miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mate Rimac, hrvatski inovator, preduzetnik i osnivač kompanije za električne hiperautomobile, predstavio je danas verziju druge generacije super vozila pod imenom Nevera. 

Cena jednog automobila iznosi dva miliona evra. Proizvodnja je ograničena na 150 vozila, a isporuke kupcima kreću ove godine.

Automobil ima čak 1.914 konjskih snaga i 2.360 Nm, razvija maksimalnih 412 kilometara na sat i do 100 km/h ubrzava za fantastičnih 1,85 sekundi.

Do 200 na sat stiže za samo 4,3 sekunde, dok mu je za postizanje brzine od 300 km/h dovoljno 9,3 s!

O Rimčevom hiperautomobilu odmah su se raspitali svetski mediji, a laskavu recenziju objavio je i sam dobro poznati Top Gear.

Finansijski stručnjak Andrej Grubišić kaže za Index.hr da je proizvodnja i prodaja luksuznih autobobila hrabar, ali rizičan potez koji nije tipičan za Hrvate.

"Pre svega nadam se da će Mate uspeti u svojoj nameri. Ono što mi se kod njega dopada, a što sam imao priliku da vidim, je to što on predstavlja primer upornosti. On prolazi glavom kroz zid u pozitivnom smislu, ne prihvata poraze olako. Uspeo je da sruši neke stereotipe, kao taj da, ako dolazite iz neke zemlje koja nije privredno i ekonomski najpouzdanija, ali imate slobodne ruke, onda je Mate dobar primer toga da se stvarno može daleko dogurati", rekao je Grubišić.

Prema njegovim rečima, proizvodnja skupocenih automobila ima jednu manu. 

"Kada proizvodite samo 150 vozila, onda znate i da je tu niz problema. Jasno je da kupac koji plati jedan automobil dva miliona evra za njega ne može da pronađe servis na svakom uglu, tako da se tu potavlja pitanje šta nakon prodaje automobila? Kako će Rimac urediti taj deo sa prodajom, treba i da organizuje njihovo servisiranje. Krenimo od nekih neplaniranih stvari, šta kada se automobil pokvari. Logistički treba sve dobro da se polsoži", dodao je Grubišić.

Grubišić dalje navodi kako je teško oceniti u kojem segmentu će ova Rimčeva priča biti profitalbilna.

"Milim da mu ovo može pomoći u svim ostalim stvarima. Moram navesti još kako smatram i dalje ispravnim da Matu Rimca, niti bilo kog drugog privatnog preduzetnika, država ne bi trebala da opstruira, ali da isto tako ni jedan preduzetnik ne bi trebalo da ima povlašćen status", kazao je on.


Vuk Vuković: Ovakva proizvodnja se može skupo naplatiti

Ekonomista Vuk Vuković kaže za Index.hr da je prodaja luksuznih proizvoda dobar potez za zemlju.

"Milim da je to sjajna vest i odlično strateški pozicioniranje proizovda - limitirana luksuzna proizvodnja, koja se može skupo naplatiti. To je upravo ono što nam je potrebno", kaže Vuković.

Dodaje da je potrebno dosta vremena da se u Hrvatskoj razmišlja na taj način, jer je ovde ipak i dalje popularna masovna proizvodnja.

"Nadam se da će Rimac uspeti, jer će biti višestrukih efekata. Sa jedne strane brendiranje firme, ali i Hrvatske u tom smeru. Veće plate i zarada, uticaće i na rast BDP-a. Dugirim rečima dvostruka korist", zaključuje Vuković.

Kompanija Rimac Automobili planira da svoje prvo serijsko vozilo proizvodi u fabrici u Svetoj Nedelji. Pre nego ona bude potpuno gotova, koristiće dve lokacije na zapadu grada Zagreba, na Jankomiru, gde su se od početka ove godine počeli useljavati.

 

Komentari (0)

Evropa