Region

Čović: BiH ne može da se podeli, pogotovo ne mirnim putem

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

20:47

Čović: BiH ne može da se podeli, pogotovo ne mirnim putem
Dragan Čović - Copyright AP/Amel Emrić

veličina teksta

Aa Aa

BiH ne može da se podeli, pogotovo ne mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja, kazao je hrvatski član predstavništva BiH Dragan Čović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković posetio je danas Sarajevo gde je dao podršku jedinstvenoj BiH uz poruku da "BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske".

Čović je nakon posete Plenkovića komentarisao da li potezi Republike Srpske vode ka razdvajanju.

"Što se tiče odluka Narodne skupštine RS, zaključaka koji treba da definišu neke odnose, osnova za naše delovanje je ustav i Dejton. Ustavni patriotizam mora da nadvlada. Podela neće biti, ali moramo da tražimo rešenja za mnoga pitanja koja su otvorena. Predstavnici srpskog naroda su naglasili pitanje vojske u BiH, a i danas ste mogli čuti izjave zvaničnika RS da traže racionalnost u organizaciji vojske, razgovor oko toga, pa tek zaključak da će povući drugi potez", rekao je Čović za hrvatski RTL.

Plenković: Hrvatska želi da nastavi aktivan dijalog sa BiH


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da Hrvatska želi da nastavi aktivan dijalog sa Bosnom i Hercegovinom i da je posebno bitan stav svih hrvatskih institucija u BiH o ključnim pitanjima.

"Želimo da nastavimo aktivan dijalog s BiH, da na proleće održimo zajedničku sednicu Vlade RH i Veća ministara BiH i da pomažemo na putu ka EU kako smo to i ranije činili", poručio je Plenković, prenosi Klix.ba.

On je dodao da je preneo "vrlo snažnu poruku političkog konsenzusa u vreme krize institucija".

"Raduje me jedinstven stav svih hrvatskih institucija, to je bitno da se vidi. Sve treba temeljiti na tome da je BiH država dva entiteta, tri konstitutivna naroda, kao i ostalih", dodao je on.

Hrvatski ministar sumnja u saglasnost EU za sankcije Dodiku

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je danas sumnju da će unutar Evropske unije biti postignuta saglasnost oko uvodenja sankcija protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, što je zatražila nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

On smatra da je to bilo "više ispitivanje terena i testiranje raspoloženja država članica".

"Niko nije insistirao na sankcijama u nekom većinskom formatu u smislu da su se sve zemlje suglasile. To je bilo više ispitivanje terena, mišljenja i raspoloženja država članica", rekao je Grlicg Radman posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Istakao je da se Hrvatska zalaže za dijalog, prenosi Hina.

"Nama je u interesu da insistiramo na dijalogu, da uverimo sve lidere da je nužno da Bosnu i Hercegovinu posmatramo i doživimo kao suverenu i celovitu zemlju i da nema prostora za bilo kakav separatizam”, rekao je Grlić Radman.

Nemačka ministarka spoljnih Analena Berbok, koja je danas prvi put učestvovala na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, izjavila je da su "napori na razbijanju BiH neprihvatljivi i da je lobirala da se postojeći režim sankcija koristi i protiv Milorada Dodika".

Skupština Republike Srpske usvojila je u petak Zaključke u vezi sa prenosom nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primenjivati na teritoriji Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka.

Komentari (0)

Evropa