Region

Burno u hrvatskom parlamentu zbog kovid potvrda: Poslanici se svađali, izrečene brojne kazne i opomene

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

14:02

Burno u hrvatskom parlamentu zbog kovid potvrda: Poslanici se svađali, izrečene brojne kazne i opomene
Burno u hrvatskom parlamentu zbog kovid potvrda: Poslanici se svađali, izrečene brojne kazne i opomene - Copyright Youtube/Internet TV Hrvatskoga sabora

veličina teksta

Aa Aa

Kraj jesenjeg zasedanja hrvatskog parlamenta obeležio je "totalni haos", a predsednik sabora Gordan Jandroković je podelio niz opomena, dok su mnogi dobili i zabranu govora. Posebno je burno bilo među opozicionim poslanicima Mosta, koji su se sukobili sa SDP-ovim Peđom Grbinom, pri čemu su pale i teške reči.

Poslanici su danas glasali o dva najvažnija zakona - o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kojim se uvode sankcije u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za lokalne čelnike i odgovorne osobe koji ne poštuju odluku o kovid potvrdama za ulazak u državne i gradske institucije i o sukobu interesa.

Sankcije za nepoštovanje kovid potvrda izglasane su sa 77 glasova, pre glasanja je zatražena pauza, a onda su se poslanici posvađali "svi sa svima", preneli su hrvatski mediji. Mostov poslanik Miro Bulj je rekao da je zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti prevara, kao i da su kovid potvrde protivustavne.

Ovim se, rekao je, ubija demokratija i osnovna prava slobode, te pozvao građane da izađu i potpišu inicijativu Mosta za pokretanje referenduma protiv kovid potvrda. Istovremeno, ispred zgrade parlamenta okupila grupa građana koja protestuje protiv kovid potvrda i poziva predsednika Zorana Milanovića da ne potpiše izmenjeni Zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti. Poslanici će od danas biti na pauzi od mesec dana, a u klupe će se vratiti 15. januara.

Komentari (0)

Evropa