Region

Predsednik Hrvatske uputio kritike Vladi zbog podrške zaključcima EU o proširenju

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

07:43

Predsednik Hrvatske uputio kritike Vladi zbog podrške zaključcima EU o proširenju
Zoran Milanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović kritikovao je usvojene zaključke Saveta Evropske unije o proširenju i prozvao hrvatsku vladu, jer je podržala te zaključke koji "ne garantuju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda", saopštila je sinoć Kancelarija predsednika.

Ministri za evropske poslove EU usvojili su u utorak nakon dve godine zaključke o proširenju. Savet EU svake godine u decembru usvaja zaključke o proširenju, ali to je prošle godine izostalo, jer države članice nisu uspele da se usaglase oko teksta, prenela je Hina.

Milanović je u pismu premijeru Andreju Plenkoviću izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim zaključima, jer se njima, tvrdi, ne garantuju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

On je prozvao Plenkovićevu vladu navodeći da je učinila propust time što je podržala takve zaključke, "pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usaglašenih i prihvaćenih na sednici Saveta za nacionalnu sigurnost", ističe se u pismu.

Milanović je naveo da je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH strateški nacionalni interes Hrvatske i upozorio premijera da "ubuduce ne može podržati ni jedan zajednicki dokument organizacija u kojima je Hrvatska članica, a koji ne sadrži temeljne elemente zaštite Hrvata u BiH, kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u telima vlasti".

TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/

 

Inače, ni u ranijim zaključima Saveta EU, za vreme prethodnih vlada, nisu bili pominjani konstitutivni narodi u BiH. U delu zaključaka koji se odnose na BiH i izbornu reformu, a na inicijativu Hrvatske, pomenut je značaj sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, što ranijim nacrtima nije bilo predviđeno. Jedna od tih odluka je iz 2016. i prema njoj je izborni zakon diskriminatoran u odnosu na konstitutivne narode. Tom je odlukom inače potvrđeno da su poslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predstavnici konstitutivnih naroda, a ne predstavnici kantona.

"U odnosu na institucionalne mehanizme, koji su uspostavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, BiH treba da preduzme dalje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala jednakost i kako ne bi diskriminisala građane, posebno kroz sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava Sejdic-Finci", stoji u usvojenim zaključima.

Kako se dalje navodi, "Savet ponavlja svoj poziv za procesom ograničenih ustavnih i izbornih reformi kroz istinski dijalog u skladu s evropskim standardima kako bi se eliminirali svi oblici nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu...i poziva medujagencijsku radnu grupu da hitno nastavi svoj posao i predstavi predloge reformi pre glasanja kako bi se poboljšao izborni okvir".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa