Evropa

Makron u Hrvatskoj: Potpisan ugovor o kupovini 12 francuskih bombardera

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

12:49

Makron u Hrvatskoj: Potpisan ugovor o kupovini 12 francuskih bombardera
Makron u Hrvatskoj: Potpisan ugovor o kupovini 12 francuskih bombardera - Copyright Tanjug/Denis Lorovic/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska i Francuska potpisale su u Zagrebu kupoprodajni ugovor o kupovini 12 borbenih aviona tipa Rafali.

Prema ranijoj izjavi hrvatskog ministra finansija ugovor je vredan 1,1 milijardi evra.

Ugovor su potpisali ministri odbrane dve zemlje Mario Banožic i Florens Parli u prisustvu premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsednika Emanuela Makrona, preneli su hrvatski mediji.

Makron se ranije danas sastao na Pantovčaku sa pilotima hrvatskog vojnog vazduhoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima.

Hrvatska od Francuske kupila 12 polovnih borbenih aviona tipa "Dašault Rafale F3R", 10 jednoseda i dva dvoseda.

Hrvatska je druga zemlja Evropske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, a francuska ponuda izabrana je u konkurenciji americke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (polovni F-16 Barak).

Index: Francuski avioni poskupeli 

Hrvatski portal Index primećuje da su francuski avioni u međuvremenu poskupeli.

Juče je, naime, ministar finansija Zdravko Marić na sednici Vlade, na kojoj je doneta odluka o kupovini Rafala, rekao da cena više nije 999 miliona, već 1,1 milijardu evra.

Marić je to, navodi se, otkrio obrazlažući odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu odbrane za preuzimanje finansijskih obaveza za nabavku višenamenskog borbenog aviona u periodu od 2022. do 2026. godine.

Portal piše da ministar Marić pritom nije objasnio zašto je cena od maja, kada je vlada prihvatila francusku ponudu, do danas povećana za više od 100 miliona evra.

Makron: Poseta Hrvatskoj važna za temu Zapadnog Balkana

Francuski predsednik Emanuel Makron je tokom svoje posete zagrebu izjavio da je saradnja koju osnažuju Francuska i Hrvatska "izuzetno važna" za temu Zapadnog Balkana i da, kako je rekao zna da će hrvatske veze sa regionoom pomoći u tome.

"Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome", rekao je Makron posle razgovora sa šefom hrvatske države u obraćanju novinarima na kojem nije bilo pitanja.

Ocenio je da je ova poseta "sigurno novo poglavlje" u odnosima dveju država.

Uz zahvalnost na prijemu i srdačnom dočeku, Makron je istakao da je ponosan što je prvi predsednik Francuske koji je posetio Hrvatsku od osamostaljenja.

"Radi se o jednoj nepravdi jer ova poseta je simbol našeg prijateljstva", rekao je Makron i dodao da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu.

profimedia

 

"Današnja službena poseta, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara učvrsti će našu bilateralnu vezu prema jednoj Evropi odbrane, koja isto tako učestvuje u NATO-u", rekao je Makron, preneo je hrvatski portal Index.

Milanović je rekao da je sa Makronom razgovarao o nabavci aviona, ali i događajima u regionu i svetu, Ukrajini i Rusiji.

"Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na jedan širi način od našega. Razgovore ocenjujem odličnim. Radujem se svemu ovome, deklaraciji o saradnji, ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promena kojoj se radujem", kazao je Milanović.

Pojašnjavajući narandžaste simbole na reverima dvojice predsednika, Milanović je rekao da mu je supruga rano jutros rekla da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama i da mu je drago da se francuski predsednik pridružio tome.

Francuski predsednik Makron je sinoć doputovao u Zagreb, a hrvatske vlasti od njega očekuju i podršku za ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu. On je posetu započeo radnom večerom sa svojim domaćinom Plenkovićem na kojoj su u užem sastavu razgovarali o globalnim i regionalnim pitanjima, preneli su hrvatski mediji.

Novi sukob Plenkovića i Milanovića

Poseta Makrona je bila povod za još jedan javni sukob predsednika i premijera, Milanovića i Plenkovića, a povod je bio to što šef države nije dobio poziv da prisustvuje današnjem svečanom ručku, na koji su pozvani neki članovi njegovog kabineta.

Plenković je ranije izjavio da je Pantovčaku bilo ponuđeno da priredi sinoćnju večeru, ali je Milanović to, kako je rekao, odbio.

Komentari (0)

Evropa