Evropa

Podrška EU Poljskoj, ali samo za Belorusiju - Makron: Nećemo prevideti zabrinutost oko vladavine prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/11/2021

-

14:08

Podrška EU Poljskoj, ali samo za Belorusiju - Makron: Nećemo prevideti zabrinutost oko vladavine prava
EPA/Pawel Supernak - Copyright EPA/Pawel Supernak

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je danas poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom da Francuska i druge članice Evropske unije stoje uz Varšavu u njenoj konfrontaciji sa Belorusijom, ali da to ne znači da će taj blok prevideti zabrinutost koja postoji oko vladavine prava u Poljskoj.

Makron i Moravjecki razgovarali su danas u Parizu, a francuski predsednik je ponovo potvrdio solidarnost sa Poljskom, u svetlu, kako se navodi, "pokušaja destabilizacije sa kojima se suočava na svojoj istočnoj granici", piše u saopštenju francuskog predsedništva, a prenosi agencija Rojters.

"Razgovarali su i o pitanju vladavine prava u Poljskoj. Predsednik je ponovio svoju zabrinutost po ovom pitanju i pozvao poljsku vladu da pronađe rešenje koje štiti osnovne vrednosti Evropske unije", dodaje se u saopštenju.

U jeku tenzije Poljske i Belorusije zbog migranata, poljski premijer juče je rekao da ne isključuje mogućnost zatvaranje granice sa Belorusijom zbog migrantske krize.

"Razmišljamo o koracima u smislu sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-beloruske granice sa strane Poljske", precizirao je premijer Moravjecki.

Trenutno je Poljska, kako se navodi, zatvorila samo jedan drumski granični prelaz Kuznica.

"Spremni smo da primenimo ovaj korak eskalacije, odnosno zatvaranje drugih prelaza, zatvaranje tranzitnih i trgovinskih mogućnosti kako bismo izvršili ekonomski pritisak na Lukašenkov režim", dodao je on.

Poljski premijer se nada da će beloruske vlasti krizu rešiti slanjem migranata kući.

"Želimo da Lukašenku damo šansu da napravi korak unazad i vrati migrante u njihove zemlje porekla. Prvo smo zatvorili prelaz u Kuznici“, dodao je Moravjecki.

Moravcjecki je tokom jučerašnjeg dana izjavio da će održati niz razgovora u Evropi o pritisku migranata na granici Evropske unije sa Belorusijom.

Kako je preneo AP, Moravjecki bi trebalo da se sastane sa svojim kolegama iz članica EU Litvanije, Letonije i Estonije, koje su, takođe, pogođene pritiskom migranata poslednjih meseci, ali u manjoj meri.

I odnosi Poljske i EU napeti

Inače, podsetimo, na relaciji EU i zvaničnika Poljske poslednjih meseci rastu tenzije, a što je kulminiralo i na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu sredinom prošlog meseca, kada se Moravjecki sukobio sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon del Lajen.

Oni su se sukobili tokom rasprave o presudi poljskog Ustavnog suda kojom se osporava prvenstvo zakona Evropske unije. Naime, odnosi dve strane, dotakli su najniži nivo početkom oktobra nakon što je poljski sud presudio da poljski zakoni imaju prednost nad zakonima 27-članog bloka, kojem se Poljska pridružila 2004. godine. To je dovelo do eskalacije dugotrajnih tenzija oko demokratskih standarda između poljskih vlasti i briselskih institucija.

Ta odluka, ukazala je Fon der Lajen, predstavlja pretnju po temeljne vrednosti evropskog bloka. Fon der Lajen je evropskim poslanicima u Strazburu rekla da je duboko zabrinuta zbog te odluke, koja je, kako tvrdi, "direktan izazov po jedinstvo EU" i koja podriva zaštitu nezavisnosti pravosuđa, prenosi agencija AP.

"Ne možemo i nećemo dozvoliti da naše zajedničke vrednosti budu ugrožene. Vladavina prava je lepak koji povezuje našu uniju", izjavila je Fon der Lajen, koja je poručila da EU želi jaku Poljsku u ujedinjenoj Evropi, dodavši i da je ona otvorena za kompromis.

Međutim, ovaj sukob EU i Poljske samo je poslednji obračun u dugotrajnoj bici, piše Politiko, dodavši da ta odluka narušava nezavisnost pravosuđa. Kako dodaju, EU je pokušavala, ali nije uspela da Poljsku primora na poštovanje demokratskih normi bloka.

Opisujući izlazak Poljske iz komunističke vladavine i njen prelazak u demokratiju kao zemlje članice EU, Fon der Lajen je rekla da je poljski narod želeo demokratiju, slobodu izbora svoje vlade, slobodu govora i slobodne medije.

"Poljski narod je želeo da okonča korupciju i želeli su da nezavisni sudovi zaštite njihova prava. To je ono što Evropa predstavlja i to je ono za šta se Evropa zalaže", dodala je ona.

Međutim, kako je ocenila, nedavna presuda poljskog Ustavnog suda veliki deo toga dovodi u pitanje. Fon der Lajen nije najavila neke eventualne konkretne korake koje će Unija preduzeti protiv Varšave, čak iako su mnogi u parlamentu vršili pritisak na Komisiju da "pokrene novi mehanizam koji bi, posle dugotrajnog procesa, mogao potencijalno da prekine neka Sredstva iz budžeta EU za Varšavu", navodi Politiko.

Poljska gubi milijarde

Nekoliko dana nakon sednice na kojoj su se žustro sukobili poljski premijer i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen je rekla da Poljska mora da ukine svoj novi disciplinski sistem za sudije kako bi odblokirala pristup milijardama evra pomoći Evropske unije, osmišljene s ciljem da pomogne oživljavanju ekonomskog rasta uzdrmanog pandemijom koronavirusa.

"Želimo jasnu posvećenost rasformiranju disciplinske komore, da podržimo reformu disciplinskog režima i da započnemo proces za ponovno postavljanje sudija", izjavila je Lajen na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

"Mislim da je to izvodljivo, nadam se da ćemo postići dogovor. Ali reformski deo je conditio sine qua non (uslov bez kojega se ne može)", poručila je ona.

Evropski sud pravde je naložio krajem oktobra Poljskoj da plaća kaznu od milion evra dnevno, jer nije suspendovala disciplinsku komoru Vrhovnog suda. Evropska komisija, koja nadgleda poštovanje evropskih zakona, želela je da sud sa sedištem u Luksemburgu izrekne dnevnu novčanu kaznu Poljskoj sve dok ne unapredi funkcionisanje poljskog Vrhovnog suda i suspenduje nove zakone, koji, prema tvrdnjama Brisela, potkopavaju nezavisnost pravosuđa.

Komentari (0)

Evropa