Evropa

Poljski premijer veruje da Putin stoji iza migrantske krize: Napeto na granici, EU optužuje Lukašenka

Komentari

Autor: Euronews, Jutarnji, Independent

10/11/2021

-

07:58

AP

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza migrantske krize na granici Poljske i Belorusije. Moravjecki je na hitnoj sednici parlamenta, nakon što je posetio vojsku na granici, rekao da krizu orktestrira beloruski predsednik i blizak saradnik Putina, Aleksandar Lukašenko. Kako prenosi poljska agencija PAP, nekoliko grupa migranata je uspelo da sruši ogradu i pređe iz Belorusije u Poljsku.

"Lukašenko je izvršilac najnovijeg napada, ali ovaj napad ima sponzora iz Moskve, a taj sponzor je predsednik Putin", rekao je Moravjecki tokom vanredne debate u poljskom parlamentu, pise Euronews.

Premijer je situaciju na granici opisao kao deo napora Rusije da poremeti region koji je kontrolisala tokom sovjetske ere.

"Bezbednost naše istočne granice je brutalno narušena. Ovo je prvi put u poslednjih 30 godina kada je integritet granica na testu", dodaje Moravjecki.

Kako javljaju medijim, dve velike grupe migranata navodno su uspele da probiju ogradu na granici između Belorusije i Poljske. Naime, nekoliko desetina ljudi uspelo je da sruši ogradu u blizini sela Krinki i Bialovieca i pređe granicu, javila je poljska agencija PAP pozivajući se na lokalnu radio postaju Bialistok, prenosi Jutarnji.

Navode da reči portparola pograničnih snaga koja je rekla da su u oba slučaja ograde na granici nasilno srušene. Neki migranti odvedeni su u Belorusiju, dok su drugi uspeli da pobegnu, rekla je.

EU optužuje Lukašenka

Evropska unija optužuje Lukašenka da namerno pušta migrante sa Bliskog istoka i drugih područja da iz Belorusije uđu u EU iz osvete zbog sankcija, što je Lukašenko u više navrata demantovao.

Poljska je pojačala svoju granicu sa Belorusijom, postavljajući više graničnih policajaca, dan nakon što su grupe migranata pokušale da pređu postavljenu ogradu. Na granici između Poljske i Belorusije nalazi se najmanje 2.000 migranata, piše Euronews.

Ruski i beloruski lideri razgovarali su telefonom o tenzijama na granici između Poljske i Belorusije, saopštili su u utorak Moskva i Minsk.

profimedia

 

Uloga Moskve pod lupom

Evropska unija je u utorak saopštila da prati 20 zemalja, uključujući Rusiju, zbog njihove moguće uloge u transportu migranata ka Belorusiji. Mere su preduzete protiv 13 zemalja odakle su letovi prevozili migrante u Minsk.

Portparol glavnog diplomate EU Žozepa Borelja rekao je da je Moskva na njegovom "radaru", kao i da Brisel proverava informacije i podatke o letovima iz Rusije. Potvrđujući telefonski razgovor između Lukašenka i Putina, u saopštenju Kremlja tvrdi se da su dva lidera "razmenila mišljenja o izbegličkoj situaciji". Ranije je portparol Dmitrij Peskov rekao da je Moskva zabrinuta, dodajući da se "ovaj problem tiče Belorusije i Poljske".

Rusija je glavni saveznik Belorusije, a Lukašenko se oslanja na Putina za političku i finansijsku podršku suočen sa povećanim pritiskom Unije zbog prošlogodišnjih spornih izbora, ljudskih prava i nedavno migrantske krize.

Nagli porast broja migranata i pokušaji ulaska u Poljsku, izazvali su "međunarodnu osudu" Belorusije. Evropska unija je optužila Lukašenka za eksploataciju migranata, u znak osvete zbog sankcija. Naime, EU veruje da Belorusija organizuje letove migranitma sa Bliskog istoka i ostavlja ih na granicama Unije, ili da im olakšava putovanja – iskorišćavajući ih da bi se na "ciničan" način "osvetio" EU.

Već mesecima migranti stižu na granicu Belorusije ne samo sa Poljskom, već i sa Litvanijom i, u manjoj meri, Letonijom – tri države EU na istočnoj granici bloka sa Belorusijom.

profimedia

 

Mišel zahteva brzo rešenje o finansiranju granica

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zatražio je u utorak brzo rešenje o tome da Unija finansira granice Poljske, protiv, kako ističe, migranata koje Belorusija koristi kao oružje. Mišel je pozvao ostale zemlje članice da podrže Poljsku, Letoniju i Litvaniju.

"Poljska i baltičke države su granice EU. Jedan za sve i svi za jednog", rekao je Belgijanac u utorak tokom govora povodom godišnjice pada Berlinskog zida.

Dvanaest zemalja EU - uključujući Poljsku, Litvaniju i Letoniju, kao i Dansku, Austriju i Mađarsku - zatražilo je početkom oktobra da se fizičke barijere na granicama barem delimično finansiraju iz fondova Uunije.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen je, međutim, odbila ovaj zahtev.

UN nude pomoć

Visoki komesarijat Ujedinjenih Nacija za izbeglice spreman je da pomogne u rešavanju humanitarnih problema migranata na granici Poljske i Belorusije, rekla je portparolka kancelarije Šabija Mantu novinarima u Ženevi.

Ona je dodala da UNHCR izražava duboku zabrinutost zbog situacije na toj granici gde je grupa ilegalnih migranata pokušala da probije bodljikavu žicu i pređe u Poljsku, ali ih je zaustavila poljska policija i vojska, prenosi TASS.

"Više puta smo ponavljali da je korišćenje migranata i tražilaca azila u politicke svrhe neprihvatljivo i da mora da prestane. Sarađujemo sa svim stranama koje su uključene u rešavane ovog pitanja", navela je ona.

Upitana o mogućim političkim merama EU protiv Minska ona je rekla da je Kancelarija visokog komesara za izbeglice "ograničena na humanitarnu dimenziju" a da su "političke mere" izvan okvira rada agencije.

Rusija šalje bombardere 

Rusija je poslala dva ruska strateška bombardera da izvrše letove iznad Belorusije, saopštila je novinska agencija RIA, usred porasta tenzija između Minska i Varšave zbog migrantske krize na njihovoj zajedničkoj granici.

Bombarderi Tu-22M3 patrolirali su vazdušnim prostorom i pomogli u testiranju zajedničkog sistema protivvazdušne odbrane Belorusije i Rusije, saopštilo je ministarstvo.

Ranije u sredu, Kremlj je negirao da stoji iza rastuće krize nakon što je Poljska optužila Moskvu da stoji iza migrantske krize. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa