Region

U Hrvatskoj izolovan prvi slučaj omikron soja koronavirusa

Komentari

Autor: Fonet

20/12/2021

-

23:07

U Hrvatskoj izolovan prvi slučaj omikron soja koronavirusa
U Hrvatskoj izolovan prvi slučaj omikron soja koronavirusa - Copyright Tanjug AP/Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić potvrdila je večeras da je u Hrvatskoj izolovan prvi slučaj omikron soja koronavirusa.

Ona je, kako javlja agencija Hina, u Dnevniku HRT rekla da je doktorka Željka Mačak Šafranko izolovala omikron varijantu koronavirusa i ocenila da će to "omogućiti nove neutralizujuće testove", što smatra važnim "i za državu i za međunarodnu saradnju"

Markotić je rekla da je Klinika na čijem je čelu puna kovid pacijenata i da se ne smanjuje pritisak na jedinice za intenzivno lečenje, čiji je kapacitet takođe popunjen bolesnicima sa vrlo teškom kliničkom slikom, a mnogi pacijenti su mlađe dobi.

"U intenzivnoj je većina njih na respiratoru, kolege se trude maksimalno, čine sve što moderna medicina može učiniti, ali nažalost kod kovida smo videli da puno toga ne možemo", upozorila je Markotić.

Novi lek protiv koronavirusa neće delovati na omikron soj

Ona je rekla i da novi lek protiv koronavirusa, koji je kombinacija dva monoklonska antitela čiji je zadatak da neutralizuje S protein i onemoguće dalje razmnožavanje i širenje virusa, tokom ispitivanja imao dobar učinak.

Njena ocene je, kako prenosi Hina, da taj lek, čijih je 1.800 doza nabavila Hrvatska, može imati dobar učinak protiv delta soja, ali na omikron varijantu korone "nažalost neće imati veći učinak", pa je vakcinacija i dalje najbolja prevencija.

"Vakcina je za sve, ona štiti, prema prvim rezultatima vidimo da protiv omikrona štiti treća, buster doza", istakla je Markotić, ukazujući da se skoro cela zapadna Evropa ubrzano vakciniše trećom dozom.

"Čini se da bi ga to moglo zaustaviti", ocenila je direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević, priznajući da o omikron varijanti lekari još nemaju dovoljno podataka

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa