Planeta

Kuba imunizovala domaćom vakcinom više od 90 odsto populacije

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

22:08

Kuba imunizovala domaćom vakcinom više od 90 odsto populacije
Kuba imunizovala domaćom vakcinom više od 90 odsto populacije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kuba je vakcinisala preko 90 odsto svog stanovništva najmanje jednom dozom vakcine protiv koronavirusa, dok je 83 odsto populacije upotpunosti vakcinisano, javlja Rojters.

Kako ocenjuje britanska agencija, zemlja je imunizovala više svojih građana protiv koronavirusa nego većina najvećih i najbogatijih zemalja sveta.

Dok su se mnoge zemlje susedi u Latinskoj Americi takmičile za vakcine koje proizvode bogatije zemlje, zdravstveni zvaničnici tvrde da je Kuba napredovala u vakcinaciji tako što je razvijala sopstvenu vakcinu protiv koronavirusa, navodi Rojters.

Navodi se da je broj novozaraženih i smrtnih slučajeva na ostrvu smanjen poslednjih nedelja. Skoro sva deca na Kubi od dve do 18 godina sada su vakcinisana domaćim vakcinama. Škole su ponovo otvorene i strani turisti su dobrodošli.

profimedia

 

Kako su naveli svedoci za Rojters, bolnice i mrtvačnice, koje su bile prepune u avgustu, rade na nivou pre pandemije koronavirusa.

Kuba je rekla da njene domaće vakcine Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus na bazi proteina daju više od 90 odsto zaštite od kovida-19.

Međutim, Kuba još nije objavila rezultate svojih velikih kliničkih ispitivanja u recenziranim časopisima, niti je podnela dokumente koje zahteva Svetska zdravstvena organizacija za odobrenje njenih vakcina, prema podacima SZO.

Kuba takođe proučava da li će omikron soj koronavirusa, koji je prvi put registrovan na ostrvu 8. decembra, uticati na zaštitu koje pružaju vakcine, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet