Novosti

Kuba se sledećeg meseca otvara za posetioce: Koji će biti uslovi ulaska?

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2021

-

14:51

Kuba se sledećeg meseca otvara za posetioce: Koji će biti uslovi ulaska?
Kuba se sledećeg meseca otvara za posetioce: Koji će biti uslovi ulaska? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kuba će sledećeg meseca otvoriti svoje granice i olakšati uslove za ulazak u zemlju, nakon što je većina njenih stanovnika vakcinisana domaćim vakcinama protiv koronavirusa, a to će joj omogućiti da ponovo dočeka turiste i da pruži šansu svojoj turističkoj industriji koja je u krizi.

Oštre mere ograničenja zbog pandemije koronavirusa, drastično smanjenje letova za Kubu i američka zabrana za većinu putovanja na ostrvo otežali su situaciju za ovu turističku destinaciju, ostavljajući je iza regionalnih konkurenata kao što su Dominikanska Republika, Portoriko, Bahami i Kankun, navodi Rojters.

Kuba će od 15. novembra od svojih posetilaca zahtevati samo da pokažu dokaz o vakcinaciji ili nedavno urađeni PCR test za ulazak u zemlju. Potpuno vakcinisana populacija pokazaće se kao ključna "prodajna tačka" za ostrvo koje je već cenjeno zbog svoje bezbednosti, plaža i tirkizne vode, rekao je Francisko Kamps, koji nadgleda 32 hotela španske firme Sol Melias na Kubi.

"Kuba će biti jedna od najbezbednijih destinacija i verujemo da ćemo do kraja sledeće godine dostići posete koje su bile 2019. godine", rekao je on.

Kubanske vakcine protiv koronavirusa trenutno su pod kontrolom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i većina podataka o ispitivanjima tek treba da bude recenzirana, navodi Rojters. Međutim, među zemljama sa više od milion ljudi Kuba vakciniše brže od bilo koje druge, a prema broju zvaničnih podataka u koje je Rojters imao uvid. Najmanje 90 odsto stanovništva primilo je najmanje jednu dozu neke od tri domaće vakcine protiv koronavirusa.

"U povoljnom smo trenutku kada počinjemo da se oporavljamo, da možemo da posetimo rodbinu i da idemo na odmor, kao i da unapredimo privrednu aktivnost", rekao je ovog meseca ministar turizma Huan Karlos Garsija.

Pandemija je zatvorila škole, mesta za zabavu i restorane, svela je na "nulu" važnu turističku industriju, a to je pogoršalo ekonomsku krizu zbog koje su stanovnici ostali bez hrane i lekova.

"Ove godine je stiglo samo 200.000 gostiju, a očekuje se još samo 100.000," rekao je ministar Garsija.

Kubanski ekonomista Rikardo Tores rekao je da te brojke znače "razarajući" pad turizma od 92 odsto ove godine, u poređenju sa 2019. godinom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja